După ce am văzut imaginile genocidului cu arme chimice din oraşul sirian Douma, mi-a revenit în minte un personaj  sinistru din apropierea fostului dictator irakian (Saddam Husein), care a plătit poate prea târziu pentru atrocităţile comise împotriva populaţiei kurde din nordul Irakului de la sfârşitul anilor ’80. Atunci ca şi acum comunitatea internatională a reacţionat târziu, iar Bashar al–Assad încă vieţuieşte la vârful puterii şi calcă pe urmele lui Ali Chimicul, utilizând gazarea împotriva propriului său popor.

Ceea ce se întâmplă din 2013 în Siria este un genocid atent calculat de fidelii regimului Assad alături de susţinătorii săi principali: Rusia şi Iranul. Masacrul chimic de la Douma nu diferă cu nimic de crimele odioase comise în Rwanda (1994)  sau Bosnia (1995), ci doar dezvoltă şi amplifică amplitudinea genocidului.

ONU definește genocidul astfel: „actele comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau numai în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, cum ar fi: omorârea membrilor unui grup; atingerea gravă a integrităţii fizice sau mentale a membrilor unui grup; supunerea intenţionată a grupului la condiţii de existenţă care antrenează distrugerea fizică totală sau parţială; măsuri care vizează scăderea natalităţii în sensul grupului; transferarea forţată a copiilor dintr-un grup într-altul.”

Ali Hassan al-Majid a rămas în istorie prin cruzimea cu care a gazat mii de kurzi în nordul Irakului la sfârșitul anilor ’80, în timpul războiului pe care vărul său bun, Saddam Hussein, îl purta cu Teheranul și prin porecla de Ali Chimicul.

Citeşte continuarea articolului pe Jurnalistii.ro.

Sursa foto: Iraq Slogger

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu