Decizia anunţată marţi de preşedintele american Donald Trump de a ieşi din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul determină principalele puteri europene să caute măsuri pentru a convinge Teheranul să îşi onoreze totuşi partea lui de promisiuni şi, mai ales, să identifice soluţii pentru protejarea propriilor companii care dezvoltă în prezent afaceri cu partea iraniană.

Europenii intenţionează să folosească Banca Europeană de Investiţii şi alte instrumente pe care le are la dispoziţie pentru a oferi în continuare Iranului avantajele economice în schimbul cărora acesta a fost de acord să îşi oprească programul nuclear.

Pe de altă parte, pentru protecţia companiilor europene care au încheiat contracte cu partea iraniană după 2015, oficialii din marile capitale europene şi de la Bruxelles intenţionează să treacă mai multe legi după un model folosit în trecut pentru evitarea embargo-ului şi sancţiunilor americane împotriva Cubei, Libiei şi Irakului. De asemenea, Londra, Parisul şi Berlinul doresc să apeleze la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a limita acţiunile Washingtonului.

Acţiuni de acest fel întreprinse în trecut au dus în cele din urmă la înţelegeri între cele două părţi în urma cărora companiile europene nu au fost sancţionate de către SUA pentru continuarea afacerilor în zonele vizate de guvernul american.

Totuşi, statele europene trebuie să îşi convingă marile companii să nu anuleze ele însele contractele cu Iranul, de teamă să nu piardă mult mai importanta piaţă europeană.  De la anunţul lui Trump de miercuri, mai mulţi asemenea mari jucători economici au anunţat că îşi vor rezilia contractele pentru a se alinia hotărârii administraţiei americane. Cel mai important exemplu este cel al companiei franceze Airbus, care s-a arătat pregătită să renunţe la un contract de nu mai puţin de 20 miliarde de euro.

Atât anunţul lui Trump, cât şi mesaje hotărâte ale unor alţi oficiali de peste ocean către companiile europene par să conteze mai mult pentru acestea decât eforturile întreprinse de propriile state pentru a se opune acţiunii începute marţi de preşedintele american.

Sursa: Politico

Sursa foto: Time

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu