O iniţiativă lansată în dezbatere de Belgia, Olanda şi Luxemburg în cadrul Cooperării Structurate Permanente (PESCO) ar permite statelor din afara Uniunii Europene să fie membre în proiectele de apărare şi securitate europeană. Principalul stat căruia ţările Benelux intenţionează să îi ofere posibilitatea să ia parte la securitatea europeană este Marea Britanie.

Proiectul de două pagini „Participarea statelor terţe în proiectele PESCO” statuează:

„Unele proiecte PESCO pot beneficia de participarea statelor din afara UE în ceea ce priveşte oferirea de capacităţi, expertiză specifică sau contribuţii financiare care sunt utile fie în dezvoltarea capacităţii, fie în operaţii.”

Participarea statelor terţe ar urma să fie făcută în urma invitaţiei primite de la „statele membre participante într-un proiect PESCO, pe bază de unanimitate şi de la caz la caz.” Totuşi, statele terţe „nu vor fi implicate în luarea deciziilor legate de chestiunile generale ale PESCO”.

Cooperarea Structurată Permanentă este programul de cooperare militară a 25 dintre statele membre UE, care funcţionează din decembrie 2017, cu 17 proiecte în subordine.

Marea Britanie şi-a exprimat disponibilitatea în cadrul negocierilor privind ieşirea din UE de a participa în continuare la eforturile comune de securitate a Europei. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a arătat că pot fi luate în calcul atât modele mai vechi folosite de UE în relaţie cu alte ţări terţe, cât şi o abordare nouă, „adaptabilă”.

Regatul Unit este statul european cu cel mai mare buget atribuit domeniului apărării, având una dintre puţinele armate care îşi pot proiecta eficient forţa militară dincolo de vecinătatea apropiată.

Un diplomat olandez a subliniat însă că nu doar Marea Britanie este vizată de proiectul înaintat miniştrilor europeni ai apărării.

„Nu este vorba doar de UK. Lucrăm mult cu Norvegia, care ar putea contribui, dar de asemenea cu SUA, Canada şi Elveţia”, a precizat oficialul olandez pentru Politico.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu