Partidele 5 Stele şi Liga din Italia au ajuns duminică la un acord privind formarea unui guvern, la două luni după alegerile parlamentare care le-au consacrat drept cele mai importante forţe politice din peninsulă, relatează presa italiană.

Cele două formaţiuni, ameninţate de intenţia exprimată de preşedintele Sergio Mattarella de a numi un prim-ministru neutru în cazul în care negocierile vor eşua, au ajuns la consens şi vor prezenta o propunere de premier în cursul zilei de luni.

De asemenea, 5 Stele, o formaţiune populistă de centru condusă de Luigi di Maio, şi Liga, un partid radical de dreapta, cu inflexiuni xenofobe, avându-l ca preşedinte pe Matteo Salvini, au anunţat că au căzut de acord şi asupra unei platforme comune de guvernare, centrate pe 15-20 de puncte care vor fi detaliate în zilele următoare.

Chiar dacă cele două partide şi-au redus retorica populistă şi antieuropeană după alegeri, guvernul 5 Stele – Liga al celei de-a treia economii europene după Brexit este receptat ca o potenţială problemă în procesul de reformă europeană.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu