Organizarea de alegeri anticipate în Turcia, cu aproape un an şi jumătate înainte de data planificată iniţial, se poate explica prin intenţia liderului turc Recep Tayyip Erdogan de a-şi asigura mai rapid consolidarea puterii în noul aranjament instituţional rezultat în urma referendumului care îi conferă preşedintelui ţării puteri sporite.

Turcologul Ionuţ Cojocaru a afirmat în interviul acordat pentru Jurnaliştii.ro că una dintre posibilele cauze ale grabei este reprezentată de iminenţa unei crize economice care ar afecta şansele liderului turc dacă scrutinul ar urma să aibă loc în 2019.

Pe de altă parte, la momentul actual, dat fiind controlul exercitat de puterea actuală asupra celei mai mari părţi a mass media, Erdogan şi partidul său, AKP, nu ar trebui să aibă probleme în a-şi asigura victoria la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Un alt factor care îi va permite lui Recep Tayyip Erdogan să obţină un triumf relativ facil la scrutinul programat pentru 24 iunie este faptul că în urma puciului nereuşit din iulie 2016, a fost în măsură să îşi elimine treptat oponenţii politici din poziţiile de influenţă din stat.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu