Începerea negocierilor între Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Australia şi Noua Zeelandă, pe de alta, pentru încheierea de acorduri de liber schimb pune în pericol intenţia Marii Britanii de a diminua şocul Brexitului prin relaţii comerciale cu fostele colonii din Commonwealth.

Una dintre principalele metode prin care guvernul conservator pro-Brexit de la Londra a promis că va diminua efectele economice negative ale ieşirii din Uniunea Europeană este reprezentată de strângerea relaţiilor comerciale cu fostele colonii britanice din emisfera sudică, Australia şi Noua Zeelandă.

Proiectul britanic, denumit ironic de critici „empire 2.0”, pare a fi sortit eşecului după ce aceste membre ale Commonwealth-ului par a fi înclinate mai degrabă să încheie acorduri comerciale de liber schimb cu Uniunea Europeană, atrase de mărimea pieţei europene.

În vreme ce discuţiile UE-Australia şi UE-Noua Zeelandă încep de luna viitoare, Marea Britanie va fi în măsură să pornească negocieri abia după 30 martie 2019. Comisia Europeană este hotărâtă să încheie acordurile de liber schimb până la 31 octombrie 2018, după ce recent a negociat înţelegeri similare cu Japonia, Canada, Mexic, Singapore şi Vietnam.

Sursa: The Guardian

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu