Preşedintele american Donald Trump doreşte să impună un tarif vamal de 25% asupra automobilelor produse în afara SUA, citând preocupări de securitate naţională care îi permit să facă acest lucru în aceeaşi manieră ca la majorarea taxelor sporite pentru importurile de oţel şi aluminiu.

Anunţul a fost făcut de ministrul comerţului din SUA, Wilbur Ross, care a confirmat că a primit o solicitare de a evalua felul în care importul actual de automobile afectează securitatea Statelor Unite.

„Există dovezi care sugerează că, timp de decenii, importurile din afară au slăbit industria internă auto”, a precizat Ross într-o declaraţie de presă.

Unul dintre principalele state afectate de creşterea tarifelor de import al automobilelor este Germania, care a exportat direct în SUA maşini în valoare de 21 miliarde de dolari doar în 2017.

O mare parte a analiştilor economici de peste Ocean sunt totuşi de părere că anunţul este făcut pentru întări poziţia de negociere a SUA în raport cu Canada şi Mexic, în cadrul discuţiilor pentru ajustarea tratatului comercial al Americii de Nord NAFTA.

Importurile de automobile din cele două ţări nord-americane s-au ridicat în 2017 la 43, respectiv 30 miliarde de dolari SUA. Alte ţări care ar putea fi grav afectate de potenţiale creşteri ale tarifului actual, de doar 2,5%, sunt Japonia, care a exportat în 2017 în valoare de 30 miliarde de dolari SUA şi Coreea de Sud, cu 16 miliarde de dolari SUA.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu