Europarlamentarul român Andi Cristea, președinte al Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, a avertizat luni societatea şi autorităţle moldoveneşti că trebuie să depună eforturi în vederea continuării parcursului european, subliniind că unele state membre ale Uniunii Europene vor ca resursele şi atenţia UE să se reorienteze de la vecinătatea estică la cea sudică. Oficialul român a mai precizat însă că România va continua să fie principalul susţinător al integrării europene a Republicii Moldova.

„Nu este un secret că o serie de state membre ale UE vor concentrarea resurselor și atenției instituțiilor europene pe situația din vecinătatea sudică și asistăm din partea lor la o dezangajare treptată față de vecinătatea estică a UE, implicit față de ambițiile europene ale Chișinăului”, a atras atenţia Cristea cu ocazia participării sale la cea de-a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, desfăşurată la Chişinău.

„Este nevoie ca autoritățile de peste Prut să continue cu aceeași seriozitate pe drumul către Uniunea Europeană, răspunzând criticilor cu argumente solide și demonstrând hotărârea de a livra rezultate. Toamna care vine va fi esențială pentru Republica Moldova atât intern, cât și în relația cu Bruxelles-ul”, a punctat eurodeputatul român cu referire la necesitatea unor eforturi susţinute din partea Chişinăului pentru a păstra viu interesul european faţă de Republica Moldova.

El a completat că România va continua să sprijine statul vecin în aspiraţiile sale europene, dar că efortul principal trebuie realizat tot la Chişinău.

„Geografic, politic și strategic, apropierea Republicii Moldova de UE se face prin România. … Bucureștiul poate oferi sprijinul și ghidajul necesar în vremuri politice dificile, dar aspirațiile pentru integrare europeană trebuie să pulseze la Chișinău.”

Sursa: andicristea.ro

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu