Acord istoric între Grecia şi Macedonia, care deblochează integrarea euroatlantică şi europeană a fostei republici iugoslave
Guvernele grec şi macedonean au încheiat duminică un acord istoric prin care stabilesc că numele fostei republici iugoslave va fi Republica Macedonia de Nord, încheind astfel o dispută de 27 de ani. Pentru a intra în vigoare, acordul interguvernamental trebuie ratificat de parlamentele celor două ţări şi supus şi unui referendum de modificare a constituţiei în Macedonia.
Grecia a blocat sistematic aderarea fostei republici iugoslave la NATO şi UE considerând că numele adoptat de aceasta. Republica Macedonia, ar reprezenta o apropriere neavenită a a denumirii şi tradiţiilor istorice aparţinând unei regiuni elenice cu acelaşi nume, vatra istorică a regatului condus de Alexandru Macedon în antichitate.
Înţelegerea dintre cele două părţi a fost salutată la Bruxelles, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini catalogând ziua de duminică drept una istorică şi solicitând Consiliului să demareze negocierile de aderare cu Macedonia.
Opoziţia din cele două ţări faţă de acord este una ridicată. Premierul grec Alexis Tsipras a trecut sâmbătă peste o moţiune de cenzură pe tema schimbării numelui vecinului de nord şi se confruntă cu proteste de amploare din partea populaţiei, în timp ce mai mulţi actori politici din Macedonia, inclusiv preşedintele Gjorge Ivanov au declarat că vor folosi toate mijloacele pentru a se opune punerii în aplicare a înţelegerii negociate de premierul Zoran Zaev.
Surse: Ekathimerini, Politico, Mediafax
Sursa foto: Facebook/Zoran Zaev
fără comentarii
Fii primul care comentează