Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) avertizează că în majoritatea țărilor industrializate ”ascensorul social” este în pană, ceea ce înseamnă că s-a osificat o anumită structură socială în care cei bogaţi au privilegii pe care şi le transmit de la generaţie la generaţie, iar cei săraci sunt împiedicaţi să înainteze pe scara socială. Este nevoie de cinci generații, în medie, pentru cetățenii din țările OECD, pentru ca un descendent al unei familii sărace să ajungă la venitul mediu din țara în care locuiește, potrivit unui studiu publicat de organizația internațională, informează Hotnews.

„În țările OECD nu mai există mobilitate socială: veniturile, ocupația, nivelul de educație sunt transmise de la o generație la alta”, a explicat Gabriela Ramos, directorul Cabinetului Secretarul general al OCDE, cu ocazia prezentării Raportului.

Printre ţările dezvoltate cu cele mai mari intervale de timp în care săracii pot spera să îşi depăşească condiţia socială sunt Ungaria (7 generaţii), Franţa şi Germania (6 generaţii), SUA, Marea Britanie, Italia, Elveţia şi Austria (5 generaţii). La polul opus se numără Danemarca (2 generaţii), Finlanda, Norvegia şi Suedia (3 generaţii).

În cele mai importante ţări în curs de dezvoltare, perioadele sunt chiar mai mari: China şi India (7 generaţii), Brazilia şi Africa de Sud (9 generaţii), Columbia (11 generaţii).

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu