Recep Tayyip Erdogan a câştigat din primul tur alegerile prezidenţiale anticipate din Turcia,  care au avut loc duminică, obţinând voturile a peste 25 milioane de turci, respectiv 52,6% dintre opţiunile exprimate. El va conduce ţara în următorii cinci ani pe baza unei noi constituţii care îi oferă puteri executive sporite şi pârghii importante şi în domeniul legislativ şi judecătoresc.

De asemenea, alianţa formată dintre partidul său conservator islamic, AKP, şi partidul naţionalist MHP, vor deţine majoritatea în Parlament, obţinând la alegerile pentru legislativ, care au avut loc tot duminică, 42,5, respectiv 11,1% din voturi.

Principalii contracandidaţi ai lui Erdogan, Muharrem Ince de la Partidul Republican (CHP), Selahattin Demirtaş de la HDP, partid sprijinit de kurzii din Turcia, şi Meral Akşener de la Partidul Iyi, au obţinut 30,6, 8,4, respectiv 7,3% din voturi, insuficient pentru a-l opri pe Erdogan să îşi adjudece mandatul de preşedinte din primul tur.

Interesant este că deşi liderii partidului HDP se află în închisoare, acuzaţi de terorism şi subminarea statului turc, formaţiunea politică a kurzilor din Turcia a reuşit să obţină un total de 11,7% din voturi şi să devină al treia putere politică, după AKP şi CHP, care a obţinut 22,6% din sufragii.

Prezenţa la vot a fost una foarte ridicată, de 86,3% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Rezultatele detaliate ale scrutinului de sâmbătă pot fi consultate aici.

Erdogan a susţinut la primele ore ale dimineţii o cuvântare prin care a dat startul fiestei pentru suporterii săi, care au ieşit pe străzi pentru a sărbători.

„Niciodată nu nu plecăm în faţa nimănui, doar a lui Dumnezeu. Aţi dat o lecţie tuturor acelora care aşteaptă ca Turcia să îngenuncheze. Câştigătorul acestor alegeri este democraţia, voinţa poporului, fiecare dintre cei 81 milioane de cetăţeni”, a spus Erdogan din faţa sediului AKP din Ankara.

Preşedintele turc, care domină scena politică încă din 2003, a fost felicitat de omologii săi rus şi iranian, Vladimir Putin şi Hassan Rouhani.

Erdogan se va bucura de puteri sporite după ce anul trecut constituţia turcă a fost modificată printr-un referendum foarte strâns, în care doar 51% dintre turci şi-au dat acordul pentru schimbarea propusă de AKP. Potrivit noului aranjament constituţional care intră în vigoare cu noile alegeri, preşedintele va deţine puteri executive absolute şi, în acelaşi timp, va avea un rol foarte important de jucat atât în domeniul legislativ, cât şi în cel judecătoresc.

Sursa: Hurriyet, The Guardian.

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu