Comisarul european pentru buget, creştin-democratul german Günther Oettinger, a declarat marţi că Uniunea Europeană este expusă la riscuri interne şi externe existenţiale, la care contribuie, printre altele, inactivitatea guvernului german, ameninţările venite din Rusia, Turcia şi China, dar şi conducerile eurosceptice din Polonia, Ungaria, România şi Italia. Dificultatea adoptării noului buget al UE, pentru 2021-2027, este ilustrativă pentru dificultăţile întâmpinate de construcţia europeană.

„Din punctul meu de vedere, proiectul este în pericol de moarte”, a spus Oettinger, citat de Politico, cu referire la construcţia europeană, în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles de o asociaţie germană din domeniul beneficiilor pentru angajaţi.

Oettinger a semnalat pe scurt că pericolul derivă atât din cauze interne, cât şi din factori externi.

„Unii din interiorul Europei doresc să o slăbească sau chiar să o distrugă – Polonia, Ungaria, România, guvernul Italiei”, a declarat Oettinger, care de asemenea a menţionat că în exterior pericolul este reprezentat de agresiunile şi războaiele comerciale iniţiate de autocraţi precum preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan şi „isteţul chinez”.

 

Oettinger este îngrijorat însă şi de lipsa de entuziasm a guvernului german faţă de proiectul european şi, mai ales, de reticenţa acestuia faţă de creşterea bugetului UE pentru exerciţiul financiar 2021-2027.

Oettinger acuză că deşi coaliţia de guvernare a creştin-democraţilor şi a social-democraţilor au proclamat în acordul ei de colaborare că vizează un „un nou început pentru Europa”, el deocamdată nu vede „nimic din aceasta în actualele dezbateri de la Berlin, absolut nimic”.

 

Tags: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] lideri europeni, deopotrivă şefi de state şi de guvern sau lideri ai instituţiilor europene, acuză în stânga şi în dreapta populismul est-european şi autocraţiile din Rusia, China şi Tu…. UE este portretizată drept victima curată şi inocentă a tenebroşilor certaţi cu democraţia […]

Lasă un comentariu