Preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să creeze până la sfârşitul anului o largă alianţă de forţe politice pro-europene progresiste, care să concureze la alegerile europarlamentare din luna mai anul viitor, a declarat pentru Reuters o sursă de la Palatul Elysée.

Partidele vizate de Macron, asemănătoare propriei sale grupări La République En Marche (LREM), ar urma să fie reunite în jurul unei platforme comune pro-europene, care va încerca să ocolească clivajele ideologice tradiţionale stânga-dreapta.

„Ideea este să facem o coaliţie care să aducă laolaltă progresiştii în jurul unei platforme comune care să transcendă bine-structuratele familii politice tradiţionale”, a precizat sursa anonimă din administraţia prezidenţială franceză.

„Ne aflăm într-un moment important pentru Europa în care trebuie să ne reconstruim pentru că naţionaliştii nu vor ezita să se reconstruiască la rândul lor. Deci nu trebuie să rămânem prizonierii etichetelor politice”, a mai spus sursa citată de Reuters.

LREM nu a aderat deocamdată la nicio familie politică europeană. Una dintre problemele cu care se vor confrunta Emmanuel Macron şi partidul său este că eticheta de „progresişti” a fost folosită deja în promovare de Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor (S&D).

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu