Binomul Plahotniuc-Dodon riscă să arunce în aer și ultima brumă de credibilitate a Chișinăului în raport cu marile cancelarii occidentale, după ce cu ajutorul ofițerilor SIS (Serviciul de Securitate și Informații al R.Moldova) i-a făcut pe plac președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, prin reținerea și expulzarea celor șapte cetățeni turci care își desfășurau activitatea la liceul particular Orizont, asociat rețelei educaționale finanțate de clericul Gulen.

2018.09.11 - Erdogan Dodon

În ciuda faptului că a încălcat normele elementare ale drepturilor omului în cazul acestora, Vladimir Plahotniuc și-a permis să calce în picioare și imaginea principalului serviciu de informații din spațiul moldovean, în contextul în care sub coordonarea ofițerilor de informații turci au executat în forță, o misiune justificată prin așa zisul pericol terorist exercitat de profesorii turci din Chișinău.

Sunt curios să văd cum vor repara ”oamenii lui Plahotniuc de la guvernare” imaginea externă a R.Moldova și implicit a SIS-ului, dacă cei șapte profesori turci care sunt arestați în momentul de față în penitenciarele turcești vor fi condamnați la moartă de către oficialii regimului erdoganist?

În acest context, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului(CEDO) a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea acestei acțiuni până la data de 5 octombrie 2018. În documentul trimis de oficialii CEDO se precizează faptul că Executivul moldovean a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre acestea, Guvernul lui Plahotniuc trebuie să justifice dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova?

Cum vor justifica Dodon și Plahotniuc acțiunea SIS-ului la solicitarea CEDO? Fără o brumă de credibilitate externă cei doi lideri politici de la butoanele statului moldovean condamnă R.Moldova la o stare de izolare permanentă, care îi vine ca o mănușă Federației Ruse.

Citeşte continuarea articolului pe Jurnaliştii.ro.

Sursa foto: TRT Avaz

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu