Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, cere un nou referendum cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, într-o pledoarie publicată în ediţia de duminică a The Observer. Potrivit lui Khan, în negocierile cu Bruxelles-ul, Marea Britanie ar avea doar de pierdut, posibile fiind doar două rezultate: „fie o afacere proastă, fie un scenariu fără acord”.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie 2019, însă planurile prim-ministrului Theresa May privind Brexit-ul nu au fost acceptate în Parlament, ceea ce îi încurajează pe unii parlamentari, precum și pe unii lideri sindicali să ceară organizarea unui al doilea vot.  Premierul britanic a afirmat că exclude posibilitatea unui alt referendum, ulterior celui din 2016, și a declarat că membrii Parlamentului trebuie să voteze un acord final.

„După o analiză atentă, am decis că oamenii trebuie să primească un ultim cuvânt. Asta înseamnă un vot public asupra opțiunii de a rămâne în UE”, a scris Khan în contrapartidă în articolul pentru The Observer.

Acesta a prezentat consecințele Brexit-ului și a criticat politica dusă de Theresa May: „[…] voința poporului britanic a fost să părăsească UE. Am respectat acest lucru și ne-am dorit să obținem toate beneficiile din această situație. Realitatea nefericită este că Theresa May nu a reușit să negocieze o poziție față de Brexit cu partidul ei – să nu mai vorbim de acord cu UE. În fiecare etapă, guvernul ei a părut nepregătit, ceea ce a dus la o serie de greșeli”.

Declarația primarului Londrei exercită presiune şi asupra lui Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, înaintea conferinței anuale a partidului, care va avea loc săptămâna viitoare.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu