Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu, a acuzat Iranul de acţiuni de destabilizare a situaţiei de securitate în Orientul Mijlociu în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Potrivit rapoartelor israeliene prezentate de Netanyahu, Iranul a stocat echipamente și materiale nucleare din programul său secret într-un depozit din districtul Turquo-abad din Teheran. Și în Beirut, capitala Libanului, gruparea Hezbollah, un satelit al intereselor iraniene, a plasat în secret trei baze de conversie a rachetelor în apropierea aeroportului internațional și sub un stadion de fotbal. Bazele sunt concepute pentru a îmbunătăți arsenalul de rachete iraniene al Hezbollah.

Declarația lui Netanyahu nu este prima de acest fel. În luna mai a anului trecut, omul de stat israelian a dezvăluit o serie de date privind continuarea programul nuclear al Iranului, derulată în pofida dezminţirilor de la Teheran.

Avertismentele prim-ministrului israelian adresate Iranului și Hezbollah vizează în mare măsură Uniunea Europeană, cu scopul de a determina sistarea negocierilor cu Iranul și adoptarea unei poziţii mai dure faţă de  acordul nuclear încheiat cu acesta. În cazul în care presiunile exercitate asupra Uniunii Europene și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) nu vor avea succes, Netanyahu nu exclude perspectiva unui război între cele două state din Orientul Mijlociu.

Un purtător de cuvânt al UE a comentat pe marginea discursului lui Netanyahu că este de datoria AIEA să evalueze noile informații şi să acționeze în consecinţă.

„UE și-a exprimat în mai multe rânduri preocuparea față de situația militară regională, inclusiv asupra programului de rachete balistice al Iranului și îi cerem acestuia să se abțină de la activitățile care ar putea stârni și adânci neîncrederea, cum ar fi testele cu rachete balistice, care nu sunt în concordanță cu Rezoluția 2231 a Consiliului Organizației Națiunilor Unite privind acordul nuclear”, a explicat purtătorul de cuvânt al UE, citat de The Brussels Times.

Sursă: The Brussels Time

Sursă foto: IMATIN

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu