Administrația Trump a primit joi, un plan al guvernului Mexican, de a lucra cu Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, spre a face față caravanei de migranți din Honduras, care fug de sărăcie și violență, înainte de a porni spre granița Statele-Unite – Mexic.

Caravana de migranți care numără undeva la 1500-4000 de oameni l-a enervat pe președintele Donald Trump. În această săptămână el a amenințat guvernele statelor Americii Centrale și al Mexicului în cazul în care eșuează în gestionarea situației.

Un înalt oficial al Mexicului a spui joi seară că guvernul său va cere Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați să-i ajute să identifice “legitimitatea” cererilor pentru azil al migranților care fac parte fin caravana ce va trece prin zona de sud a țării sale în drumul către Statele Unite.

Sub egida planului guvernului mexican, acelor migranți ale căror cereri de azil sunt respinse vor fi imediat repatriați în Honduras și în alte țări, Geronimo Gutierrez, ambasadorul Mexicului în SUA, într-un interviu pentru Fox News, a spus “ Noi vrem să fim siguri că acele cereri sunt legitime.” De asemenea, “ Suntem în mod evident, sensibili la situațiile umanitare cu care ne confruntăm!”. Tot Avesta a adăugat “ Dar, de asemenea, noi am fost destul de clari că nu există situație în care Mexicul să permită simpla trecere a oamenilor.”, “ Mexicul este pentru migrația legală, sigură și ordonată”, “ Și pasul pe care l-am făcut astăzi este foarte important.”

Secretarul de Stat, Mike Pompeo, care va vizita Mexic, vineri, a aplaudat mișcarea oficialilor guvernului mexican “Sratele Unite sunt gata să asiste Guvernul Mexican și Înaltul Comisar Al ONU  pentru Refugiați în acest efort.”

Decizia Mexicului de a căuta asistența ONU a venit în urma unor Tweet-uri ale lui Donald Trump din ultimele două zile, în care acesta s-a raliat împotriva  Democraților în Congres și a guvernului Mexican, Honduras, El Salvador, Guatemala, amenințând că va întrerupe ajutorul Statelor Unite pentru statele Americii Centrale și va închide granița din zona de sud. “ Amenințarea asupra țării noastre, la granița de sud, incluzând elemente criminale, drogurile care tot intră, sunt mult mai importante pentru mine ca Președinte, decât schimbul sau Acordul dintre Statele Unite-Mexic și Canada. Din fericire, Mexicul va opri acest atac violent la granița lor de nord. Toți democrații greșesc cu legile lor slabe!”, a scris în unul dintre tweet-uri.

Într-un alt Tweet, mai târziu, Donald Trump a mulțumit Mexicului pentru trimiterea unor forțe, respectiv ofițeri la granița lui de sud pentru a intercepta caravana de migranți, atașând Tweet-ului un link al unui videoclip ce prezenta mulți polițiști federali ai Mexicului coborând dintr-un avion.

Trump a trimis acest Tweet nu cu mult timp înainte de adunarea campaniei de joi seara din Montana, unde el i-a bombardat pe Democrați înaintea începerii alegerilor interimare din luna noiembrie.” Ei au vrut acea caravană”, a spus Trump despre Democrați.” Caravana va alege.”

În interviul său cu Fox News, mexicanul Gutierrez a criticat organizatorii caravanei. El a spus ca guvernul mexican are “ dovada că această caravană este mai mult motivată politic” dar nu a continuat.

 

Sursa: eu.usatoday.com

Sursa foto: www.eunews.it

 

 

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu