Opt universități de top din Europa, printre care și Universitatea din București, își unesc forțele pentru a crea o Universitate Civică Europeană, o rețea de universități cu 384.000 de studenți, 55.000 de profesori și alți membri ai comunității academice, 34 de premii Nobel și 171 de granturi de cercetare ERC.

Consorțiul de opt universități își propune ca prin educație, cercetare și inovare să contribuie la întărirea procesului de integrare europeană, la dezvoltarea unei cetățenii europene active și la rezolvarea problemelor societale cu care se confruntă țările de proveniență, și nu numai. Rețeaua „Universității Civice Europene” vine în întâmpinarea proiectului Comisiei Europene de întărire a colaborării și a mobilității academice în spațiul european, prin intermediul rețelelor de universități europene.

O rețea care creează legături în toată Europa, și nu numai

Din dorința de a crea un spațiu universitar integrat, în care studenții, cadrele didactice, cercetătorii și personalul auxiliar să acționeze și să colaboreze cu aceeași libertate ca în cadrul instituției lor de origine, opt universități au decis să creeze împreună o Universitate Civică Europeană: Universitatea Aix Marseille (Franța), Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia), Universitatea din București (România), Universitatea Liberă din Bruxelles (Belgia), Universitatea Autonomă din Madrid (Spania), Universitatea Sapienza din Roma (Italia), Universitatea din Stockholm (Suedia), Universitatea Eberhard Karls din Tübingen (Germania).

Această rețea va reuni în jur de 384.000 de studenți și 55.000 de cadre didactice și alți membri ai comunității universitare. Ea va încuraja un mediu multilingvistic, aducând împreună vorbitori nativi de engleză, franceză, germană, greacă, italiană, română, spaniolă și suedeză.

Universitatea Civică Europeană va fi un spațiu al educației inovative și responsabile, al schimburilor culturale și al acțiunii cetățenești din Europa, de la Marea Baltică până la Marea Mediterană, implicându-se în rezolvarea problemelor actuale ale cetățenilor și instituțiilor sale.

Un proiect care propune mobilitate, multilingvism și implicare cetățenească

Proiectul urmărește să promoveze valorile europene, culturile și cetățenia europeană în rândul noilor generații de studenți. Acesta va promova cooperarea și acțiunea inovatoare și integrată, indiferent de granițe, limbi sau discipline academice. Va acționa atât la nivel local, cât și global, abordând în același timp probleme sociale, economice sau de mediu.

Acest puternic angajament va contribui la creșterea și diversificarea oportunităților la toate nivelurile pentru toate universitățile partenere, dar și pentru Europa în ansamblu. Universitatea Civică Europeană este menită să devină un instrument cheie în reînnoirea procesului de integrare europeană.

Preocuparea comună a membrilor consorțiului va include implicarea în societate și în relațiile cu actorii socio-economici și culturali din comunitate. Resursele din educație și cercetare vor fi reunite pentru a face față provocărilor de azi și de mâine, cum ar fi, de exemplu, energia și schimbările climatice, îmbătrânirea populației, patrimoniul cultural și prioritățile educaționale, șanse echitabile de acces la învățământul superior pentru orice student, indiferent de mediul de proveniență, sau noi modalități de învățare în lumea digitală.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu