Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) îndeamnă Washington-ul să permită persoanelor aflate în situații de violență, persecuție, inclusiv celor care călătoresc cu caravana central-americană, să solicite azil pe teritoriul SUA, potrivit convenţiilor internaţionale în vigoare. Anterior, președintele american Donald Trump a promis că va împiedica intrarea în SUA a caravanei de mii de imigranți din Honduras, Guatemala și El Salvador.

Pentagonul a anunțat planuri conform cărora sute de militari vor fi trimişi la graniță pentru punerea în practică a măsurilor decise de Casa Albă.

Agenția ONU pentru Refugiați nu va analiza dacă este legal ca o țară să își închidă granițele pentru refugiații care caută azil. Dar în dreptul internațional se specifică faptul că orice persoană a cărei viață este pusă în pericol are dreptul de a solicita azil și de a beneficia de protecție internațională.

Purtătorul de cuvânt al UNHCR, Andrej Mahecic, a declarat pentru VOA (Vocea Americii), că agenția sa a alertat țările de-a lungul rutei caravanei că este posibil ca aceasta să includă oameni aflați într-un adevărat pericol.

“Poziția noastră globală este aceea că indivizilor care fug de persecuție și violență trebuie să li se dea accesul la teritoriu și protecție, inclusiv statutul de refugiat și procedura de determinare. Dacă oamenii care fug de violență și de persecuție intră în Mexic, trebuie să li se permită accesul la sistemul de azil mexican, și acelora care intră în Statele Unite trebuie să li se permită accesul la sistemul de azil american”, a precizat oficialul de la Naţiunile Unite.

Mahecic a spus că UNHCR este foarte îngrijorată de dezvoltarea situației umanitare de-a lungul rutei migratoare. El a spus că există riscuri în ceea ce privește securitatea refugiaţilor prin zonele prin care trece caravana.

Oficialul a mai adăugat că este nevoie de o urgentă stabilizare a situației, pentru a asigura o primire adecvată și îmbunătățirea condițiilor de bază pentru persoanele în mișcare.

În ceea ce privește persoanele care solicită azil, el afirmă că nevoile lor de protecție internațională trebuie evaluate în mod corespunzător înainte de a se lua orice decizie privind returnarea sau deportarea.

Ministerul de Interne din Mexic raportează că mai mult de 1740 de cereri de azil au fost înregistrate în Tapachula, în statul Chiapas.

Sursa: www.voanews.com

Sursa foto: ziare.com

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu