Liviu Dragnea urmăreşte în aceste zile, înainte de CEx-ul de săptămâna viitoare, să împiedice debarcarea sa din fruntea Partidului Social Democrat, folosind toate pârghiile de care dispune, inclusiv Preşedinţia Consiliului UE şi portofoliile ministeriale ale Afacerilor Europene şi Educaţiei. Poziţia lui Dragnea este şubrezită atât de dosarul #TeleormanLeaks, cât şi de rezoluţia adoptată de Parlamentul European şi de raportul MCV al Comisiei Europene, a arătat pentru Europunkt o sursă apropiată mediului guvernamental.

Conducerea tot mai autoritară a lui Liviu Dragnea în cadrul PSD ar fi o dovadă a nesiguranţei şi nervozităţii sale în faţa perspectivei de pierdere a şefiei partidului şi, ulterior, a propriei libertăţi.

„Excluderile din PSD ale lui Țuțuianu și Neacșu, împreună cu escaladarea conflictului cu Gabriela Firea, nu reprezintă altceva decât încercări ale taberei Dragnea de a testa dacă deține majoritatea în interiorul partidului, necesară pentru a-i înlocui pe cei care nu sunt supuși liderului. Asemenea lui Ludovic al XIV-lea, Dragnea va folosi CEx-ul pentru a transmite membrilor PSD un mesaj foarte ferm: Partidul sunt eu!, iar PSD și guvernul Dăncilă acționează drept scut în fața justiției„, a arătat sursa contactată de Europunkt.

Preşedinţia Consiliului UE este privită drept un instrument util care poate fi folosit în sensul consolidării poziţiei lui Liviu Dragnea în partid, dar şi pe eşichierul politic românesc, în general. Demisia ministrului Victor Negrescu şi numirea în locul său a secretarului de stat George Ciamba ar fi intim legate de planul lui Dragnea de a controla mai bine Preşedinţia Consiliului UE, deţinută de România în primele şase luni ale anului 2019, şi de a-l fideliza pe Călin Popescu-Tăriceanu, aliatul său din fruntea ALDE.

Pentru a obține majoritatea necesară în interiorul partidului, Dragnea sacrifică relația cu Bruxelles, dar și Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. Avansarea lui Ciamba ca ministru delegat pentru Afaceri Europene îl ajută pe Dragnea să-l răsplătească pe secretarul de stat de la externe, care va renunța la atribuțiile sporite pentru a se încununa, peste șapte luni, drept principalul salvator al Președinției, despre care Tăriceanu afirma în urmă cu șase săptămâni că nu suntem pregătiți. Evaluarea lui Tăriceanu, deşi criticată de Dăncilă și Dragnea, a dus la limitarea atribuțiilor ministrului delegat pentru Afaceri Europene. Pus în fața faptului împlinit, ministrul Negrescu și-a înaintat demisia, făcând notă discordantă față de colegii din partid care se agață până în ultimul moment de funcția pe care o dețin. În locul lui a fost adus apropiatul lui Meleșcanu, care a fost promovat de două ori în grad diplomatic fără să fie respectat cadrul legislativ referitor la Statutul Corpului Diplomatic și Consular al României. Prin această numire, Dragnea l-a mulțumit și pe președintele ALDE, tandemul Meleșcanu-Ciamba acaparând întreg Ministerul Afacerilor Externe”, a precizat sursa.

Şi celelalte funcţii din guvern sau mandatele de europarlamentar ar fi negociate de preşedintele PSD pentru a-şi asigura o majoritate confortabilă în CEx, în vreme ce portofoliul ministerial al Educaţiei ar putea oferi un excelent prilej pentru a face uitate rezoluţia adoptată marţi de Parlamentul European şi raportul dur al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

„În aceste zile, Dragnea negociază, înainte de CEx, mandate de vice-prim-miniştri, miniștri și secretari de stat, precum și lista PSD pentru europarlamentare. Nominalizarea Ecaterinei Andronescu la educație, deși nu este pe placul lui Liviu Dragnea, reprezintă, de fapt, o capcană în care președintele Iohannis poate cădea în cazul în care amână semnarea decretului de numire în funcție, pentru că i-ar oferi liderului PSD posibilitatea de a distrage atenția de la ultimul raport MCV și de la rezoluția privind statul de drept votată covârșitor de Parlamentul European”, a mai punctat sursa pentru Europunkt.

„În PSD, totul poate fi negociat, cu excepţia funcţiei lui Dragnea”, a încheiat sursa amintită.

Biroul Politic Național al PSD a decis marţi ca ședința Comitetului Executiv Național să aibă loc luni, 19 noiembrie.

Sursa foto: Facebook/Liviu Dragnea

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu