Foarte mulți europeni fie nu cunosc prea multe despre Holocaust, fie consideră comemorarea acestuia drept propagandă evreiască pentru atingerea unor scopuri politice și economice, relevă un sondaj al CNN derulat în septembrie pe un eșantion de 7000 de persoane din 7 state europene. De asemenea, mulţi europeni perpetuează stereotipii privind influenţa masivă a populaţiei evreieşti asupra politicii şi economiei mondiale.

Sondajul a fost realizat de casa de sondare a opiniei publice ComRes în Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Polonia, Austria și Ungaria cu puțin înainte de atacul armat de la sinagoga din Pittsburgh, SUA, soldat cu 11 victime.

Cercetarea relevă că o însemnată parte a populației europene nutrește încă stereotipuri privind influența majoră a evreilor în politică și economie:  peste 25% dintre europeni cred că evreii au o prea mare influență în afaceri și finanțe, aproape 25% cred că evreii dețin și o prea mare influență în conflictele armate de la nivel mondial, circa 20% sunt de părere că o influență prea mare se manifestă și în media și în politica internaționale.

Pe de altă parte, circa o treime din europeni spun că știu „puțin” despre Holocaust, iar 5% dintre ei nu ştiu absolut nimic. Situaţia este încă şi mai pronunţată în rândul tinerilor între 18 şi 34 de ani: 20% dintre tinerii francezi şi 12% dintre tinerii din Austria, acolo unde s-a născut dictatorul nazist Adolf Hitler, nu ştiu nimic despre Holocaust.

Sondaje similare din SUA relevă o situaţie similară: 10% dintre americani nu sunt siguri că au auzit despre Holocaust, procentajul în rândul tinerilor născuţi în jurul anului 2000 fiind de 20%.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu