Ambasadorul SUA pe lângă Uniunea Europeană, Gordon Sondland, consideră că Bruxelles-ul se comportă neloial în relaţia transatlantică, primind securitate şi oportunităţi comerciale favorabile din partea Washingtonului, fără a fi însă dispus la concesii.  Ţintele predilecte ale atacurilor trimisului preşedintelui Donald Trump în Europa, lansate într-un interviu pentru Politico, au fost Comisia Europeană, considerată prea birocratică şi „în afara realităţii”, dar şi Franţa, considerată extrem de protecţionistă din punct de vedere economic.

Sondland a subliniat că UE încearcă să îşi păstreze avantajele economice şi de securitate obţinute în relaţia transatlantică, fără a fi sensibilă în niciun fel la obiecţiile ridicate de SUA, care doreşte echilibrarea balanţei comerciale şi o mai corectă împărţire a responsabilităţilor şi cheltuielilor legate de securitate.

„În mod clar, există un efort de menţinere a statu quo-ului şi trebuie să recunoaştem că relaţia şi toată bunăvoinţa construită începând cu Planul Marshall nu par să conteze atunci când vine vorba să primim puţină atenţie şi respect. În consecinţă, va trebui să facem ceea ce avem de făcut”, a arătat Sondland.

Ambasadorul american la Bruxelles arată că principalele nemulţumiri ale administraţiei Trump sunt legate de tergiversarea punerii în aplicare de către a UE a acordului din luna iulie privind schimburile comerciale, de birocraţia europeană creată de Comisie, care pune bariere deopotrivă antreprenorilor americani şi europeni, de protecţionismul francez din domeniul agriculturii şi al industriei de apărare, de dorinţa Germaniei de a construi gazoductul Nord Stream 2 pentru aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, de persistenţa UE în a susţine acordul nuclear cu Iranul în actuala sa formă, precum şi de intenţiile de creare a unei armate europene în condiţiile în care cheltuielile pentru NATO ale Europei sunt mult sub cele preconizate în acordurile alianţei nord-atlantice.

Sondland a avertizat că dacă statele europene şi Uniunea Europeană nu vor fi flexibile faţă de solicitările venite de la Washington, Statele Unite sunt pregătite să folosească toate mijloacele de care dispune pentru echilibrarea relaţiei transatlantice.

„Am încercat să o reparăm fără să iasă scântei, fără succes. Şi aceasta pentru că se pare că relaţia transatlantică, dincolo de aprecierea publică, este pentru partea europeană una foarte tranzacţională”, a punctat Sondland.

„Ştiţi bine faptul că am făcut ce am făcut pentru Europa încă de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial vorbeşte de la sine şi că în mare parte, acest lucru nu a urmărit interese proprii. Dar asta nu contează atunci când cerem Uniunii Europene să ne facă unele concesii şi să ne permită şi nouă să avem unele beneficii, astfel încât să simţim că avem o relaţie corectă. Despre asta s-a tot plâns preşedintele Trump. Dar nu ne rugăm de UE. Nu este stilul nostru. Facem ce trebuie făcut ca să rezolvăm problema. Dacă nu poate fi făcut într-o manieră voluntară şi de cooperare, va fi făcut pe alte căi”, a avertizat diplomatul american.

Sursa foto: Departamentul de Stat al SUA

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu