În cadrul evenimentului Urban Talks de la Timișoara a fost anunțată înființarea Alianței Orașelor din Vest,  o colaborare între Timișoara, Arad, Cluj și Oradea, prin care administrațiile locale vor încerca să lucreze la proiecte mari care vor avea impact asupra întregii zone de vest a României. Vezi mai multe aici:  Proiect unic între orașele din Vest anunțat la Urban Talks

Multă lume din România a comentat negativ această formă de colaborare intre cele patru orașe din Vestul României: fie că se rupe România, fie că este o mișcare politică. Probabil lumea care a comentat nu știe că în luna septembrie o altă axă a fost înființată, Axa BBC : Brașov-București-Constanța.

De ce e nevoie de astfel de cooperări între orașe?

Cele mai mari opt orașe din România concentrează aproape 22% din populație și generează aproximativ  53% din PIB-ul țării, iar  zece județe din cele 42 produc 70% din business-ul României şi au 80% din totalul angajaților din companii. Este clar  că pentru a atinge un anumit nivel de dezvoltare, pentru a crește economic ca țară, trebuie să încurajezi și să stimulezi comunități și orașe.

  1. Cooperarea aduce dezvoltare economică și bunăstare

Conform Băncii Mondiale, concentrarea de populație şi investiții în zona unor centre urbane poate fi valorificată mult mai eficient în urma interconectării lor. Astfel se creează zone urbane, cu statut de metropolă, ce își pot deservi mult mai bine cetățenii, printr-o dezvoltare economică nu doar uniformă, ci și accentuată. Interconectarea unor zone urbane aduce dezvoltare și pentru zonele rurale dintre ele. Astfel de asociații sunt destul de des întâlnite în lumea dezvoltată, variind de la regiunea Ruhr din Germania (cu orașe precum Dortmund, Bochum, Essen, Duisburg şi Düsseldorf în strânsă colaborare) până la BosWashMeg din S.U.A. (una dintre cele mai mari megalopolisuri din lume, care se întinde de la Boston la Washington D.C.)

  2. Pentru a realiza macro proiecte de infrastructură

O conectivitate bună, aduce migrație, ceea ce produce dezvoltare. Cu cât unele orașe sunt conectate mai bine (tren, autostradă, bus) cu atât zonele respective vor crește mai rapid și vor atrage investitori.  De multe ori unele macro proiecte de infrastructură sunt încetinite de unele structuri centrale, de resursele de finanțare, sau de lipsa de colaborare intre diferite administrații. O asemenea structură/alianță formată, ajută la doborârea acestor obstacole.

   3. Atragerea de fonduri europene direct de la Comisie sau Banca Europeană de Investiții

Există fonduri oferite direct de Comisia Europeană sau BEI, însă din păcate România, din cauza slabei capacități administrative nu a reușit să finanțeze prea multe proiecte. Același lucru este valabil pentru planul Juncker de investiții, către care au fost trimise multe proiecte însă prea puține aprobate. O asemenea asociație de orașe poate veni cu propuneri concrete către Bruxelles și Luxemburg pentru a primi finanțare directă

4. Colaborare și schimb de experiențe

Schimbul de experiență, modelele de bune practici, cum să rezolve unele probleme apărute, cum să implementeze proiecte similare, toate acestea vor fi posibile într-o astfel de structură de 3, 4 sau 5 orașe (și nu doar orașe)

Citeşte continuarea articolului pe UrbanizeHub, comunitatea online a oamenilor care se implică în modelarea inteligentă şi sustenabilă a viitorului oraşelor.

Devino şi tu membru UrbanizeHub folosind contul tău de Facebook și scrie un articol! UrbanizeHub publică idei despre orașele viitorului din partea oamenilor responsabili, experților în dezvoltare sau planificare urbană, academicienilor, arhitecților, etc. 

Sursa foto: World Bank Report: Romanian competitive cities 2012

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu