O porţiune din zidul de incintă al oraşului roman Napoca, singura vizibilă în centrul oraşului modern Cluj-Napoca, a fost acoperită parţial cu beton de o firmă de construcţii, în pofida excepţionalei sale valori culturale. Distrugerea zidului a fost făcută în baza unei autorizaţii emise de primăria municipiului Cluj-Napoca, fără respectarea tuturor prevederilor legale pentru zonele arheologice protejate, se arată într-o postare pe Facebook a arheologului Ovidiu Ţentea, fost preşedinte al Comisiei Naţionale de Arheologie.

Inf. 655 - Cluj zid roman

Pentru că autorizaţia de construcţie pentru perimetrul situat la str. Fulicea, nr. 23, a fost emisă neţinând cont de specificul zonei arheologice protejate, lucrările au fost efectuate de constructorul Kvadrum Axis S.R.L. fără a aştepta validarea de către Comisia Naţională de Arheologie a concluziilor oficiale ale cercetării arheologice preventive derulate de o echipă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvanei Cluj-Napoca şi avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, care se acordă pe baza deciziei Comisiei.

Arheologii care au cercetat zona şi au descoperit porţiunea de zid informaseră constructorul asupra înaintării unui raport Comisiei Naţionale de Arheologie în care susţineau necesitatea punerii în valoare a vestigiilor. Concluziile raportului au fost adoptate de Comisie în rezoluţia nr. 100 din 10.12.2018, care recunoaşte „caracterul excepţional al descoperirii zidului” şi „solicită modificarea proiectului” în vederea „protejării şi punerii în valoare a vestigiilor”.

Textul postării integrale de pe Facebook:

„Cluj “minus” Napoca fast fwd

Singurul loc din centrul Clujului în care se putea vedea incinta romană orașului roman, suprapusă de cea a orașului medieval, a intrat în etapa, pe care beneficiarul o dorește, finală!
Potrivit unei rețete brevetate, Primăria acordă autorizație de construcție fără condiționările aferente zonelor protejate, adică ilegal!
Beneficiarul dă dovadă de mare indulgență și contractează serviciile pentru cercetare arheologică “în vederea obținerii descărcării de sarcină arheologică”. Nu face altceva decât să îndeplinească o obligație legală, omisă de funcționari din autorizația de construcție pe care o obținuse, adică să finanțeze cercetarea arheologică și nu descărcarea monumentului!
Același beneficiar, odată încheiată cercetarea arheologică de teren, cunoscând concluziile raportului, care este înaintat spre analiză Comisiei Naționale de Arheologie, își începe nestingherit treaba, doar are autorizație de construcție! Acesta aplică “politica faptului împlinit”, adică distrugerea de monument, faptă care tocmai este pregătită pentru dezincriminare prin birourile puterii actuale!
Rezoluția Comisiei Naționale de Arheologie, nr. 100/10.12.2018, în timp ce porneau betoanele, este următoarea:
“CNA aprobă conținutul științific al raportului, ia notă de caracterul excepțional al descoperirii zidului antic și medieval și solicită protejarea și punerea în valoare a vestigiilor. CNA solicită modificarea proiectului (retragerea fața de zidul de incintă descoperit și propunerea unei formule de vizitare viabilă)” – http://www.cultura.ro/…/Rezolutii%20PV%20CNA%2010_12_2018_4…

#clujminusnapoca
#ars2archaeo

Sursa foto: Facebook/Ovidiu Ţentea

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu