Europarlamentarul român Andi Cristea (S&D) a arătat vineri că ideea unei eventuale părăsiri a Uniunii Europene de către România este toxică, total neîntemeiată şi suspectă de a face parte dintr-un program concertat de „război hibrid”. În cadrul conferinţei „Unitate în diversitate. UE încotro?” organizate de Institutul European din România, Cristea a mai arătat că România trebuie să evite să facă greşeli în contextul procesului de reformare al Uniunii, în care viziunea comună franco-germană este apropiată mai degrabă proiectului „mai multor viteze”, defavorabil Bucureştiului.

„România nu are alt proiect de dezvoltare în afară de Uniunea Europeană”, iar „ideea toxică a unui eventual ROExit” este total neîntemeiată, a subliniat europarlamentarul social-democrat în legătură cu suspiciunile exprimate în spaţiul public privind slăbirea orientării europene a României.

„Nu m-ar mira să fie parte dintr-un război hibrid, în care noi suntem în prima linie de contact”, a adăugat Cristea cu referire la ideea ROExit-ului, pe care a catalogat-o drept „o mare prostie”.

Eurodeputatul a precizat că există „o tentaţie mare” în România pentru a critica principalele state europene pentru actualul proces de reformare al Uniunii, în contextul în care par să favorizeze scenariul „Europei cu mai multe viteze”, dar că membrii fondatori care deschid calea reformelor, Germania şi Franţa, trebuie respectate pentru rolul lor fundamental în crearea şi consolidarea UE.

„Noi trebuie să evităm o capcană, să facem jocul propagandei anti-europene … Criticând statele vestice pentru nerealizări pe care le avem în relaţie cu Uniunea Europeană, ne facem singuri rău”, a punctat europarlamentarul român.

Cristea a avertizat totuşi că evoluţiile politice recente din Franţa şi Germania nu sunt favorabile României. El a argumentat atât prin opţiunile exprimate de partidele mainstream din cele două ţări la voturi cruciale din Parlamentul European, precum cel de săptămâna trecută pe rezoluţia non-legislativă privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, cât şi prin dinamica electorală care aduce în prim plan forţe politice de extremă, şi la Paris, şi la Berlin.

„Viitorul nu sună aşa cum ar trebui să sune. Nu sunt prea multe motive de optimism”, a punctat europarlamentarul român, care a arătat că este nevoie de pricepere şi tact din partea României pentru ca reforma europeană să se facă fără afectarea propriilor interese.

„Ce să facem? Primul lucru bun este să facem cât mai puţine greşeli, să respectăm reguli şi să gândim cu capul nostru”, a conchis eurodeputatul român.

Sursa foto: Facebook/Andi Cristea – captură video TVR

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu