Mai mult de jumătate dintre cetățenii Ucrainei ar vota la un eventual referendum pentru aderarea ţării lor la Uniunea Europeană, iar 45,5% ar sprijini chiar şi aderarea la NATO, arată un sondaj al Centrului SOCIS, citat de publicaţia cernăuţeană BucPress.

Dacă în viitorul apropiat ar avea loc un referendum privind aderarea Ucrainei la UE, 58,3% dintre cetățeni ar vota pentru integrare, 21,6% dintre respondenți ar fi împotrivă, iar 8,1% nu ar vota. 12,0% dintre respondenți nu au putut da niciun răspuns la această întrebare.

Dacă ar fi chemaţi să voteze pentru aderarea Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), 45,5% dintre ucraineni sunt pregătiți să susţină un asemenea demers, în vreme ce 29,4% se opun. 8,5% dintre respondenți au răspuns că nu s-ar prezenta la urne, iar 16,6% nu au oferit niciun răspuns.

În plus, 42,8% dintre persoanele chestionate consideră că Ucraina trebuie să dea dovadă de mai multă fermitate în  procesul de integrare europeană şi euroatlantică. Pe de altă parte, 8% dintre respondenți consideră că Ucraina ar trebui să se orienteze spre Rusia și Est.

Sondajul a fost realizat în perioada 8-18 decembrie 2018 pe un eşantion de 2000 de persoane, prin metoda interviului – standard „face-to-face”, la locul de reședință al acestora.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu