551 de tineri cu vârsta de 18 ani din România au fost selectați pentru a primi permise de călătorie #DiscoverEU. Participanții vor avea posibilitatea de a călători între 15 aprilie și 31 octombrie 2019, pe o perioadă de până la 30 de zile. Peste 14.500 de tineri din toată Europa au fost selectați, din cei 80.000 înscriși.

Inf. 664 - DiscoverEU tineri

Sursa foto: Facebook/DiscoverEU

Cea de-a doua rundă a inițiativei Comisiei Europene DiscoverEU a atras cereri de la aproape 80 000 de tineri din toate statele membre ale UE pe parcursul unei perioade de două săptămâni care s-a încheiat la 11 decembrie 2018. 14 536 de tineri europeni au fost selectați pe baza criteriilor de atribuire și ținând seama de cota stabilită pentru fiecare stat membru al UE.

„Este minunat să vedem cum tinerii europeni utilizează DiscoverEU pentru a-și cunoaște continentul. În total, aproape 180 000 de tineri din întreaga Europă au depus cereri în timpul celor două runde din 2018; și mulțumită acestei inițiative, am acordat până acum unui număr de aproximativ 30 000 de tineri șansa de a explora culturile și tradițiile Europei și de a se conecta cu alți călători, precum și cu comunitățile pe care le vizitează”, a declarat Tibor Navracsics, comisar european pentru educație, cultură, tineret și sport.

„Modul cum acești tineri explorează Europa prin intermediul unei călătorii personale reprezintă o sursă de inspirație. DiscoverEU le permite să își planifice propriile călătorii, să își împărtășească poveștile pe platformele sociale și să își facă noi prieteni”, a mai amintit Navracsics.

Câștigătorii celei de-a doua runde vor fi contactați acum, astfel încât să își poată rezerva călătoriile. Ei vor avea posibilitatea de a călători, singuri sau în grupuri de maximum cinci persoane, între 15 aprilie și 31 octombrie 2019 pe o perioadă de până la 30 de zile. Majoritatea acestora vor călători cu trenul, utilizând moduri de transport alternative în cazuri excepționale.

Împreună cu permisul de călătorie, tinerii vor primi orientări înainte de plecare și vor putea intra în contact între ei pe platformele sociale. Ei vor fi, de asemenea, informați cu privire la posibilitățile speciale de care dispun, de exemplu, reduceri de prețuri la biletele de intrare pentru muzee și obiective culturale, precum și participarea la activități de învățare sau la evenimente de bun venit organizate de localnici în orașele pe care le vor vizita.

DiscoverEU este o experiență de călătorie informală destinată tinerilor în mod individual sau în grupuri mici, inclusiv celor care provin din medii defavorizate, care este accesibilă și simplă. Ea oferă tinerilor de 18 ani șansa de a afla mai multe despre patrimoniul cultural și diversitatea culturală a Europei, de a se conecta cu alți tineri și de explora identitatea europeană. Inițiativa a fost lansată în iunie 2018, în urma unei propuneri a Parlamentului European privind o acțiune pregătitoare cu un buget de 12 milioane EUR în 2018. Prima rundă de cereri a oferit unui număr de aproximativ 15 000 de tineri posibilitatea de a călători în Europa. Pentru 2019, Parlamentul European a aprobat suma de 16 milioane EUR pentru DiscoverEU. Comisia intenționează să lanseze următoarea rundă de cereri în vara anului 2019. Datele exacte și informații suplimentare vor fi anunțate în timp util pe Portalul european pentru tineret.

În mai 2018, Comisia a propus 700 de milioane EUR pentru DiscoverEU ca parte din viitorul program Erasmus+ în cadrul viitorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027. În cazul în care Parlamentul European și Consiliul aprobă această sumă, un număr suplimentar de 1,5 milioane de tineri în vârstă de 18 ani ar avea posibilitatea de a călători în cursul acelor șapte ani.

Comisia lucrează la dezvoltarea DiscoverEU într-o experiență de învățare și mai valoroasă și mai inclusivă pentru tinerii europeni. În acest scop, Comisia vizează să sporească impactul acțiunii și să îl îmbunătățească în continuare pe baza interesului manifestat de tinerii călători și a feedback-ului primit atât de la călători, cât și de la principalele părți interesate.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu