Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că preşedintele american Donald Trump este un susţinător al Alianţei Tratatului Atlanticului de Nord şi că eforturile sale au fost esenţiale în creşterea contribuţiilor financiare ale aliaţilor pentru securitatea comună.

„Preşedintele Trump a fost foarte clar. El este angajat faţă de NATO. A precizat acest lucru clar acum câteva zile şi va participa de asemenea la summit-ul NATO din iulie”, a spus duminică Stoltenberg la canalul american de televiziune Fox News, apropiat de Partidul Republican.

„Nu este nicio îndoială că mesajul său foarte clar are impact. Mesajul său de la summit-ul de vara trecută este foarte clar pentru toţi liderii din jurul mesei. Mesajul său a fost că SUA, preşedintele Trump, el este angajat faţă de NATO, dar că avem nevoie de o împărţire corectă a poverii financiare”, a explicat Stoltenberg, care a mai arătat că rezultatul demersurilor preşedintelui american este o creştere a fondurilor destinate NATO, până la sfârşitul anului viitor, cu 100 miliarde de dolari.

Un articol din New York Times publicat la mijlocul lunii ianuarie cita unele surse de la Casa Albă care susţineau că preşedintele Donald Trump ar dori să retragă SUA din NATO. Trump a dezminţit ulterior, într-un discurs susţinut la Pentagon, că intenţionează să iasă din Alianţa Nord-Atlantică, dar a subliniat că este nevoie ca aliaţii să contribuie mai mult financiar la securitatea comună.

Preşedintele american a capitalizat imediat intervenţia lui Stoltenberg de la Fox News, într-o postare pe contul său de Twitter: „Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, tocmai a afirmat că, datorită mie, NATO a fost în măsură să strângă mult mai mulţi bani de la membrii săi decât oricând în trecut, după ani de declin. Asta se cheamă împărţirea poverii. Şi că suntem mai uniţi. Democraţilor şi Fake News le place să creeze imaginea opusă.”

Surse: Politico, Agerpres

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu