Secretarul american de stat Mike Pompeo a anunţat vineri că SUA suspendă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din cauza repetatelor încălcări ale acestuia de către Rusia. Pentru prima oară după 1987, anul în care tratatul a fost încheiat între Washington şi Moscova, Europa este din nou expusă loviturilor nucleare şi cu muniţie convenţională lansate de la sol, prin rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, de la 500, până la 5500 km.

Sursa clip: Youtube/Association Press

„De ani de zile, Rusia a violat termenii Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare fără remuşcări. Violările Tratatului de către Rusia supun la un risc ridicat milioane de europeni şi americani”, a declarat Pompeo de la sediul Departamentului de Stat, fiind citat de CNN.

„Este de datoria noastră să răspundem corespunzător”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

În timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, SUA a început să acuze Rusia că a creat din 2014 sistemul de rachete 9M729 (SSC-8), care contravine tratatului INF. Moscova susține că aceste rachete au o rază maximă de acțiune de doar 480 km și nu intră deci sub incidenţa tratatului.

În cazul în care în următoarele şase luni, Rusia nu va distruge toate rachetele, sistemele de lansare şi mijloacele de transport ale acestora, retragerea SUA din tratat va deveni ireversibilă.

Aliaţii europeni din NATO, primii expuşi în cazul unui conflict armat rachetelor ruseşti cu rază scurtă şi medie de acţiune, purtătoare de focoase nucleare, şi-au anunţat „sprijinul total” pentru decizia comunicată azi de Pompeo, şi a cerut Rusiei să dea curs solicitărilor americane.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu