Moldova nu este o prioritate a României la Preşedinţia Consiliului UE, din cauza „cârdăşiei” dintre PSD şi PDM, afirmă senatorul PNL Viorel Badea
Viorel Badea, senator PNL pentru Diaspora în Parlamentul României, a acuzat existenţa unei înţelegeri între principalele partide de guvernământ de la Bucureşti şi Chişinău, PSD şi PDM, care ar fi stat la baza neincluderii Republicii Moldova printre priorităţile României în mandatul pe care Bucureştiul îl exercită în fruntea Preşedinţiei Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019. Alegerile parlamentare din 24 februarie sunt cruciale pentru viitorul european al Republicii Moldova, a mai declarat Badea într-un interviu acordat luni pentru Europa Liberă.
Sursa foto: Captură video Europa Liberă
„Un lucru de notorietate este cârdăşia dintre actualul partid de guvernământ, PSD-ul, cu Partidul Democrat din Republica Moldova. Probabil a existat o discuţie între ei de genul Nu vă amestecaţi aici în Republica Moldova, pentru că aici noi suntem jupâni – aşa, între paranteze fie spus, au reuşit să cumpere peste 80% dintre primari şi parlamentari – şi, cu siguranţă, ruga le-a fost ascultată de reprezentanţii Partidului Social Democrat”, a spus Badea.
Senatorul PNL a subliniat că, în pofida numeroaselor luări de poziţie a reprezentanţilor PSD aflaţi în vizite de lucru la Chişinău, privind susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, guvernul actual de la Bucureşti nu a întreprins nicio măsură pentru a folosi deţinerea Preşedinţiei Consiliului UE în sprijinul apropierii statului vecin de Europa.
„Actuala guvernare dă dovadă de laşitate în momentul în care închide ochii la promovarea intereselor Republicii Moldova”, a completat Badea, care a susţinut că PNL, prin mijloacele pe care le deţine la nivel naţional şi european încearcă să suplinească parţial lipsa de implicare a puterii în susţinerea intereselor cetăţenilor din Republica Moldova.
Badea a mai atras atenţia că alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie sunt „o mare încercare”, în condiţiile existenţei „unui partid care a reuşit să cumpere foarte mulţi parlamentari”, într-o situaţie unică în Europa, în care „configuraţia parlamentului s-a schimbat optzeci la sută de la alegeri până acum” şi a existenţei a doar două posibilităţi la urne: „drumul către lumea civilizată şi drumul către trecut”.
„Unica soluţie viabilă pentru cetăţenii Republicii Moldova este revenirea acasă, în Europa. Locul Basarabiei este în Europa”, a spus Badea, arătând că singurii lideri politici de la Chişinău care au notorietate şi credibilitate la nivel european sunt Maia Sandu şi Andrei Năstase, aflaţi în fruntea Blocului ACUM.
Pe 24 februare, în Republica Moldova vor avea loc alegeri pentru ocuparea celor 101 de mandate de parlamentar de la Chişinău. Principalele formaţiuni politice înscrise în cursa electorală sunt Partidul Socialist din Republica Moldova, actualmente în opoziţie, pro-rus, Partidul Democrat din Moldova, la guvernare, declarat pro-european şi afiliat Socialiştilor şi Democraţilor Europeni, ca şi PSD din România, şi Blocul ACUM, în care principalele două partide, PAS şi PPDA se află în prezent în opoziţie, sunt declarat pro-europene şi sunt afiliate Partidului Popular European, ca şi PNL din România.
fără comentarii
Fii primul care comentează