Fenomenul outsourcing-ului este una dintre formele predilecte de exploatare a muncitorilor din Europa de Est de către marile companii occidentale, iar migrația acestora către Vestul Europei este cea mai răspândită formă de rezistență individuală a acestor lucrători, relevă un studiu al Colectivului de Intervenții Sociale din Sofia Bulgaria, prezentat într-un interviu oferit de sociologul Madlen Nikolova pentru Fundația Rosa Luxemburg din Germania.

Prin subcontractarea producției către companii locale din estul Europei, marile concerne internaționale beneficiază de forță de muncă foarte ieftină fără a mai fi responsabile de asigurarea unor condiții economice și sociale decente pentru angajați. Adeseori, din cauza deciziilor economice discreționare ale marilor beneficiari finali, firmele subcontractoare locale adoptă măsuri aspre de exploatare a muncitorilor, precum neplata orelor suplimentare lucrate în număr tot mai mare sau a beneficiilor sociale și transformarea salariaților în antreprenori auto-angajați.

Principala formă de rezistență a muncitorilor este reprezentată de migrația către Vestul Europei, o soluție individuală, de multe ori periculoasă, dar mai facilă decât rezistența colectivă, tot mai greu de pus în aplicare din cauza codurilor muncii restrictive.  Soluția individuală a migrației creează probleme mari inclusiv statelor din estul Europei, precum Bulgaria și România, care se văd nevoite să importe forță de muncă din afara Uniunii Europene.

„Este foarte clar că emigraţia este un răspuns la condiţiile vitrege de muncă şi la salariile mici. În multe interviuri, muncitorii au spus că emigraţia pare mai facilă decât rezistenţa colectivă. Din această perspectivă, emigraţia poate fin considerată o formă de rezistenţă, deşi individualizată şi disperată”, a spus Nikolova.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu