Cel mai recent conflict diplomatic între state membre UE se consumă în această săptămână între Ungaria şi Suedia. Ambasadorii ambelor state au fost chemaţi să dea explicaţii la ministerele de externe din cauza acuzaţiilor reciproce ale unor înalţi oficiali ai celor două ţări, provocate de legea pentru încurajarea familiilor înaintată de guvernul Viktor Orban.

Primul chemat a fost ambasadorul Suediei la Budapesta, după ce Annika Strandhäll, ministrul suedez al afacerilor sociale a postat pe Twitter că politica publică pentru familii în şapte paşi „duhneşte a anii 1930”.

„Orbán vrea acum să aibă mai mukţi copii maghiari ‘adevăraţi’. Acest tip de politică va aduce prejudicii autonomiei pentru care femeile au luptat timp de decenii”, a scris Strandhäll.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a fost cel care l-a chemat vineri pe ambasadorul suedez, în urma declaraţiilor „inacceptabile”, subliniând că „Ungaria cheltuie bani pe familii, Suedia pe imigranţi”.

În week-end, vice-prim-ministrul maghiar Zsolt Semjen a comentat situaţia la televizor, arătând că ministrul suedez este „o creatură amărâtă şi bolnavă”, ceea ce atras de această dată chemarea miercuri la ministerul suedez de externe a ambasadorului ungar la Stockholm.

Potrivit unui purtător de cuvânt al diplomaţiei suedeze, ministrul de externe i-ar fi transmis ambasadorului ungar mesajul „importanţei ca discuţiile politice să fie făcute fără atacuri la persoană”.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu