Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a prezentat marţi un memorandum în care Franţei i se solicită „să respecte mai bine drepturile omului”, „să nu aducă restricţii excesive libertăţii de întrunire” şi „să suspende folosirea lansatoarelor de gloanţe de apărare (LBD, flashball)” în acţiunile de menţinere a ordinii publice, în contextul protestelor „vestelor galbene”, informează Agerpres.

Raportul a fost întocmit pe baza observaţiilor făcute la faţa locului de comisarul Consiliului Europei, în vizita sa în Franţa din ianuarie 2019.

În „aşteptarea unei revizuiri” a „doctrinei privind folosirea armelor de forţă intermediară”, autorităţile franceze ar trebui „să suspende utilizarea LBD în cadrul operaţiunilor de menţinere a ordinii”, subliniază oficialul Consiliului Europei, citat de Agerpres.

„Numărul şi gravitatea rănilor” provocate manifestanţilor „pun sub semnul întrebării compatibilitatea metodelor folosite în operaţiunile de menţinere a ordinii cu respectarea drepturilor omului”, a mai arătat Dunja Mijatovic.

Din luna octombrie 2018 până în prezent, sute de demonstranţi din Franţa au fost răniţi, circa 200 suferind răni la cap. Câţiva protestatari şi-au pierdut un ochi sau o mână din cauza muniţiei folosite de forţele franceze de ordine. În Franţa au fost deschise mai multe zeci de anchete privind posibile violenţe poliţieneşti.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu