Camera Comunelor a adoptat miercuri amendamentul conservatorului Alberto Costa, prin care guvernul britanic va fi obligat să garanteze drepturile cetăţenilor europeni rezidenţi în Regatul Unit chiar şi în eventualitatea în care ieşirea din UE a statului insular se va face fără acord, relatează The Guardian.

Astfel, cabinetul de centru-dreapta al Theresei May încearcă să obţină sprijin parlamentar pentru planul în trei paşi de realizare a unei despărţiri amiabile de Uniunea Europeană, consfiinţită printr-un acord aprobat atât de Parlamentul Britanic, cât şi de statele europene.

Amendamentul lui Costa, semnat de 135 de deputaţi conservatori, a fost acceptat de la bun început de Guvern, fără a mai necesita votul Parlamentului. El prevede că Guvernul trebuie să garanteze cât mai repede cu putinţă drepturile cetăţenilor europeni „indiferent de rezultatele negocierilor”.

Un alt amendament adoptat joi, cu 502 voturi pentru şi 20 împotrivă, a fost cel propus de laburista Yvette Cooper, care presupune că Guvernul va oferi şansa Parlamentului să voteze pentru o extindere a termenului oficial până la care se poate realiza Brexitul, respectiv 29 martie, în cazul în care nu se ajunge la un acord în timp util.

În schimb, un amendament al laburiştilor care prevedea derularea Brexit-ului după un plan propriu al partidului, a picat cu 320 de voturi împotrivă, faţă de doar 240 pentru. Principalul partid de stânga din Marea Britanie va susţine în consecinţă că este necesar un nou referendum cetăţenesc privind ieşirea din UE.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu