Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă un împrumut de 12 milioane de euro, în completarea fondurilor alocate prin politica de coeziune, Societății Regionale de Apă a județului Alba pentru a finanța îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă potabilă și de canalizare pentru circa 332.000 de cetățeni din județul Alba, România. Această tranzacție este sprijinită de Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), pilonul central al Planului de investiții pentru Europa, numit și „Planul Juncker”.

Acest proiect, cu un cost total preconizat de 114 milioane de euro, include reabilitarea unui punct de captare a apei, prelungirea rețelei de apă cu 55 km, precum și extinderea și reabilitarea a 115 km de conducte de aducțiune și a două stații de epurare. În plus, rețeaua de canalizare din regiune va fi prelungită cu 100 km. În sfârșit, investiția va ajuta la renovarea a 49 de stații de pompare și la construcția a două stații de epurare noi.

Reabilitarea principalelor conducte de aducțiune și de canalizare va reduce scurgerile și infiltrările și va spori eficiența energetică a sistemelor, contribuind astfel și la atenuarea schimbărilor climatice.

„Mă bucur să anunț că sprijinim și noi acest proiect, care va îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor de alimentare cu apă din județul Alba și care este prima operațiune din sectorul public din România sprijinită de Planul Juncker”, a declarat vicepreședintele BEI, Andrew McDowell.

În martie 2019, se preconiza că Planul Juncker va mobiliza investiții suplimentare de aproape 380 miliarde euro, printre care peste 2,7 miliarde euro în România. Se preconizează, de asemenea, că un număr de circa 842.000 de întreprinderi mici și mijlocii din întreaga Europă vor beneficia de ameliorarea accesului la finanțare.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu