Propaganda şi dezinformarea rusă acţionează în România după un model extrem de insidios, care va fi folosit şi în contextul alegerilor europarlamentare. Rusia va face uz de principalele teme de propagandă şi dezinformare pe care le agită în România, precum dublele standarde ale Uniunii Europene şi controlul extern asupra ţării, pentru a alimenta sentimentul eurosceptic şi naţionalist-populist, a explicat sociologul Nicolae Ţîbrigan, expert în cadrul  Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), într-un interviu pentru Jurnaliştii.ro.

„Nu vor lipsi constantele agendei Putin fixate în 2013: „statul paralel” coordonat de Occident, valori culturale, stat de rangul doi, dublele standarde în UE – „food scare”, riscul prezenței militare a NATO în România, monopolul UE și blocarea dezvoltării portului Constanța – disputa cu Olanda despre „spațiul” (sic!)  Schengen”, a precizat Ţîbrigan cu referire la principalele teme pe care propaganda rusă le va vehicula în campania pentru alegerile europarlamentare.

Expertul LARICS a menţionat că scopul urmărit de diferitele instituţii şi grupuri care sunt responsabile de propaganda şi dezinformarea rusă în statele membre UE din estul Europei, inclusiv în România, este acela de a crea neîncredere în proiectul european şi euroatlantic, până acolo încât Uniunea Europeană şi NATO să se dezmembreze sau să devină inoperaţionale.

„Linia propagandei pro-Kremlin în România este destul de clară: alimentarea discursului naționalist-populist, pe alocuri cinic, a electoratului, diseminând și neîncrederea acestuia în instituțiile democratice. Designerii propagandei și ai dezinformării de la Kremlin reușesc să activeze segmentul perdanților, al conspiraționiștilor, al structurilor de stânga/dreapta anti-capitaliste, și chiar pe cel al tinerilor cu viziuni anti-sistem, cu scopul de a-i angrena în orb pentru a-și atinge obiectivul general: destructurarea întregii Uniuni Europene. Să nu ne facem iluzii că Rusia își dorește doar un dialog fair play cu Bruxellesul”, a explicat Ţîbrigan.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu