Curtea Penală Internaţională şi presupusele crime de război ale soldaţilor americani în Afganistan, un nou măr al discordiei între UE şi SUA
Uniunea Europeană s-a declarat ”serios îngrijorată” de hotărârea în baza căreia SUA a revocat viza procuroarei Curţii Penale Internaţionale (CPI), Fatou Bensouda. Decizia Washingtonului s-ar datora dorinţei magistratei de a investiga posibile crime de război ce ar fi fost comise de armata americană în Afganistan, a informat sâmbătă AFP, citată de Agerpres.
Washingtonul a anunţat luna trecută restricţii de viză de intrare pentru a încerca să împiedice orice anchetă a CPI asupra militarilor americani. CPI a confirmat vineri că viza procuroarei a fost revocată de către autorităţile americane.
Într-un comunicat de presă al Comisiei Europene se arată că Uniunea Europeană ”susţine deplin CPI şi independenţa sa” şi solicită SUA să-şi respecte ”obligaţiile internaţionale” faţă de această instituţie care ”joacă un rol cheie împotriva impunităţii”.
CPI nu a decis deocamdată dacă va începe o investigaţie în Afganistan.
Statele Unite au refuzat mereu să adere la CPI, considerând că această instituţie este un pericol pentru suveranitatea lor naţională şi că sistemul american are proceduri solide pentru sancţionarea unor conduite necorespunzătoare în cazul militarilor americani.
Relaţiile dintre UE şi SUA au fost tensionate de la venirea la putere a preşedintelui american Donald Trump. Principalele dosare pe marginea cărora cei doi mari aliaţi au dispute sunt reprezentate de tarifele vamale şi politica comercială, cheltuielile militare insuficiente ale unor state membre NATO şi UE, acordul nuclear cu Iranul.
Sursa foto: Facebook/U.S. Army
fără comentarii
Fii primul care comentează