Preşedinţi şi premieri ai statelor membre UE se reunesc joi la Sibiu, într-un summit informal pentru a discuta despre viitorul UE.

Summitul are loc în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi se desfăşoară în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea va fi prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Acesta a transmis marţi o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acest dialog.

„Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune”, a subliniat înaltul oficial european.

„După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 – 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie”, a mai punctat Tusk.

Temele principale care vor fi discutate la Sibiu sunt protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală, lupta împotriva dezinformării, consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.

Pe lângă liderii statelor membre, la summit vor mai fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Momentele centrale ale summitului vor avea loc în clădirea primăriei din Sibiu şi la Palatul Brukenthal, unde va avea loc un dejun de lucru. În curtea Bisericii Evanghelice, Piaţa Huet, Piaţa Mare şi Piaţa Mică sunt amenajate corturi pentru conferinţe şi pentru media.

Summitul informal va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Sursa: Agerpres

Sursa foto: Facebook/Klaus Iohannis

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu