Guvernul federal german a admis în urma unei interpelări parlamentare că se discută despre introducerea „taxei pentru moschee”, ca mijloc prin care comunităţile islamice din Germania să se autosusţină şi să nu mai fie nevoite să accepte sprijin financiar din Turcia şi statele arabe, anunţă Welt am Sonntag, citat de France 24.

„Taxa pentru moschee” ar urma să se asemene „taxei pentru biserică”, plătită deja de comunităţile creştine şi, sub alte nume, de alte comunităţi religioase din Germania, precum cea iudaică.

Astfel, contribuabilii care se recunosc drept membrii ai unei comunităţi religioase plătesc voluntar pe lângă impozitul către stat şi o taxă al cărui cuantum este stabilit în funcţie de fiecare stat federal, către stat sau direct către conducerea comunităţii religioase. Banii sunt folosiţi apoi pentru plata cheltuielilor necesare cultului.

Prin intermediul „taxei pentru biserică”, Biserica Catolică din Germania a strâns în 2017 6 miliarde de euro de la cei circa 2.5 milioane de plătitori voluntari.

Unii membrii ai guvernelor celor 16 landuri germane, precum şi o parte a liderilor comunităţilor islamice din Germania, s-au declarat deja de acord cu introducerea „taxei pentru moschee”, percepută drept o cale de a preveni radicalizarea în comunităţile islamice, venită odată cu susţinerea financiară acordată de ţări precum Turcia şi state arabe din Golf.

În 2017, Germania şi Turcia s-au aflat într-un intens conflict diplomatic pe marginea influenţei pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan o exercita asupra comunităţii turce din statul federal german, prin intermediul imamilor plătiţi de către fundaţii ale guvernului turc.

Mai multe moschei din Germania au fost de altfel închise pentru predicarea radicalismului islamic.

În Germania trăieşte în prezent o comunitate de circa 5 milioane de musulmani.

Sursa foto: kuna.net.kw

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu