Ombudsman-ul european Emily O’Reilly a cerut marţi Comisiei Europene să facă publice poziţiile guvernelor naţionale în raport cu metodologia adoptată la nivel comunitar în 2013 pentru evaluarea impactului pe care pesticidele folosite în agricultură îl au asupra albinelor.

Metodologia adoptată în 2013, mai strictă decât cele anterioare, a condus la interzicerea anul trecut a trei pesticide care s-au dovedit a fi dăunătoare albinelor.

În funcţie de rezultatele obţinute în continuare prin folosirea metodologiei, există posibilitatea ca interdicţia de utilizare să fie extinsă şi asupra altor pesticide.

Unele guverne naţionale se opun interdicţiilor de folosire a pesticidelor şi, din această cauză, metodologia nu a fost inclusă şi în procesul general european de evaluare a substanţelor chimice utilizate în agricultură.

Poziţiile guvernelor naţionale în cadrul comitetului de profil din cadrul Comisiei Europene nu au fost făcute publice, sub argumentul că actualizarea procesului de evaluare a pesticidelor este în derulare. Acesta este motivul pentru care ombudsman-ul european, judecând argumentul oficial drept neîntemeiat, s-a sesizat.

„Unele autorităţi naţionale blochează implementarea în cadrul Comisiei”, a spus O’Reilly, citată de Politico.

„Decizia le aparţine în totalitate, dar atunci când o iau, cetăţenii europeni au dreptul să cunoască această poziţie luată de propriul guvern, exact la fel cum ar trebui să se întâmple dacă ar fi luată la nivelul naţional. Biodiversitatea este o chestiune cu adevărat importantă”, a mai spus ombudsman-ul european.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu