Coaliţia de guvernare din Austria dintre partidul popular de centru dreapta (ÖVP) al cancelarului Sebastian Kurz şi partidul de extremă dreapta al vicecancelarului Heinz-Christian Strache ameninţă să se rupă după ce ultimul a fost înregistrat video în timp ce îşi exprima disponibilitatea să ofere contracte de stat unei femei care se pretindea drept nepoata unui oligarh rus, informează Reuters.

Strache a demisionat deopotrivă din funcţia de vicecancelar şi din cea de lider al Partidului Libertăţii (FPÖ), după ce a descris înregistrarea video făcută publică vineri de două organizaţii media austriece drept „catastrofală”. El a subliniat totuşi că nu a încălcat legea.

Reacţia lui Kurz, liderul partidului mai mare din coaliţia guvernamentală austriacă, a fost lipsită de echivoc, dat fiind că acesta nu este primul scandal în care cabinetul este atras din cauza partenerilor de extremă dreapta.

„După clipul video de ieri, trebuie să spun sincer – este deajuns”, a spus Kurz într-o declaraţie de presă în care a trecut în revistă scandalurile minore precedente care au afectat relaţia între partidul său conservator şi partidul radical al lui Strache.

Cooptarea la guvernare în 2017 a Partidului Libertăţii, de extremă dreaptă, a reprezentat un şoc pentru întreaga Europă. Guvernul austriac a mai fost supus suspiciunilor privind deschiderea faţă de legături neprincipiale cu Rusia în august 2018, când preşedintele rus Vladimir Putin a fost invitat de onoare la nunta ministrului austriac de externe, Karin Kneissl.

Sursa foto: Der Standard

 

Tags: , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] doar câteva zile fusese nevoit să îşi dea demisia din cauza unei înregistrări video în care se arăta dispus să acorde preferenţial contracte de stat unei persoane care pretindea că este r…. Alegerea este cu atât mai spectaculoasă cu cât Strache figura abia pe locul 42 pe lista […]

Lasă un comentariu