Fostul vice-cancelar austriac şi lider al partidului de extremă dreapta FPÖ, Heinz Christian Strache, a fost ales europarlamentar la alegerile de duminică, deşi în urmă cu doar câteva zile fusese nevoit să îşi dea demisia din cauza unei înregistrări video în care se arăta dispus să acorde preferenţial contracte de stat unei persoane care pretindea că este ruda unui oligarh rus. Alegerea este cu atât mai spectaculoasă cu cât Strache figura abia pe locul 42 pe lista înaintată la alegeri de formaţiunea radicală austriacă.

Alegerea a fost posibilă datorită sistemului de vot austriac care permite alegătorilor să îşi exprime preferinţa pentru oricare dintre candidaţii trecuţi pe lista partidului, indiferent de ordinea în care figurau la început.

Dacă un candidat obţine peste 5% din voturile primite de partid, atunci automat el trece în capul listei. În cazul lui Strache, era nevoie de 33000 de „voturi preferenţiale”, iar el a fost ales de cel puţin 37000 de votanţi.

În ciuda imensului „scandal Ibiza”, denumit după staţiunea exclusivistă din Spania unde ar fi fost făcută înregistrarea compromiţătoare, FPÖ nu a scăzut decât două procente la europarlamentare faţă de scorul obţinut la parlamentarele din 2018, totalizând 17,2% din voturi.

Nu este sigur dacă Strache va merge totuşi în Parlamentul European. Dat fiind scandalul în care a fost implicat, mai mulţi politicieni austrieci i-au cerut să nu accepte mandatul de europarlamentar.

Deocamdată, ca urmare a scandalului, Austria trece printr-o serioasă criză politică. După ce cancelarul Sebastian Kurz, şeful guvernului de coaliţie dintre dreapta moderată ÖVP şi dreapta extremistă FPÖ, l-a demis pe ministrul de interne din partea radicalilor, toţi miniştrii FPÖ au părăsit cabinetul. Mai mult, FPÖ a susţinut moţiunea de cenzură de luni a socialiştilor, astfel încât guvernul Kurz a căzut. Până la alegerile anticipate din toamnă, Austria va fi condusă de un guvern interimar în fruntea căreia, conform constituţiei austriece, nu se va mai putea situa Kurz.

Sursa: Politico

Sursa foto: Facebook/ HC Strache

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu