Nu îmi place să scriu despre politica, presa, justiţia şi instituţiile de forţă din România. Nu am absolut nicio tragere de inimă în acest sens. De ce? Pentru că sunt jalnice, cu câteva excepţii, un amestec cumplit de imoralitate, lipsă de profesionalism, aroganţă, incultură şi prostie, care totuşi se perpetuează pentru că mare parte a societăţii peste care se suprapun le seamănă şi, împărţită acum în două tabere ireductibile, orbite de ură una la adresa celeilalte, aplaudă orice abuz, oricât de smintit, numai să producă pagube mai mari la potrivnici.

Totuşi, voi scrie despre mitingul de la Târgovişte de duminică (şi alte mitinguri din campanie), din respect faţă de dorinţa unui bun prieten, care îmi sugera că poziţionarea mea dură faţă de summit-ul de la Sibiu de acum o săptămână necesită o poziţionare la fel de dură faţă de restricţionarea circulaţiei în vechea cetate domnească.

Mare lucru nu ar fi de zis, puteam spune aceleaşi lucruri şi înainte să cercetez mai în amănunt faptele. De aceea încep cu concluziile pe care le bănuiam deja (şi le putea intui orice om care reuşeşte să îşi păstreze capul limpede în agitaţia asta tembelă care nu se mai termină de doi ani şi jumătate), prezentând faptele susţinătoare puţin mai jos.

Concluziile:

– un partid principal de guvernământ stupid, care spune că nu vrea să perturbe viaţa bucureştenilor, locuitori într-o metropolă de 2000000 de locuitori, cu cei 30000-50000 de oameni chemaţi la mitingul de susţinere, şi se duce într-o urbe mititică de 80000 de oameni, ca să fie sigur că dă peste cap întreaga comunitate – şi pentru ce? pentru aceleaşi atacuri sterile la adresa lui Iohannis şi aceleaşi laude nejustificate de sine; în plus, şi destul de leneş să comunice corect şi eficient împotriva exagerărilor şi dezinformărilor apărute în presa potrivnică (vezi mai jos);

– o poliţie mult prea zeloasă care, temătoare că s-ar putea repeta incidentele de la Topoloveni şi Iaşi, a blocat prea multe străzi legal, anunţând din timp, şi, posibil, cel puţin una ilegal sau fără să anunţe din timp;

– nişte jurnalişti de doi bani de la publicaţiile contrare puterii, avide de câteva vizualizări în plus asigurate de publicul radicalizat în doi ani împotriva PSD-ului, care au titrat bombastic că „oraşul a fost închis”, pe baza unui filmuleţ al unora dintre ei şi a două postări pe Facebook (veţi vedea mai jos, este vorba în principal de locuri despre care poliţia anunţase din timp că vor fi închise circulaţiei auto);

–  o opoziţie slabă şi mioapă, care nu verifică faptele, ci se bucură să dea curs exagerărilor din presă, adăugând şi ea pe deasupra câteva, că doar publicul radicalizat trebuie înfierbântat înainte de alegeri.

Faptele (corelaţi cu harta, unde cu roşu sunt prezentate străzile despre care poliţia a anunţat că sunt blocate, iar cu verde şi albastru locul incidentelor pe baza cărora presa a anunţat că „oraşul a fost blocat”):

Miting PSD1

  1. Vineri, 17 mai, IPJ Dâmboviţa anunţă că duminică, 19 mai, vor fi închise 14 străzi din Târgovişte, parţial sau total, între orele 10.00-16.00 din cauza mitingului;
  2. Duminică, 19 mai, încep ştirile cu „Târgovişte – oraş închis”. Baza lor:

2a) Clip Epoch Times, pe Facebook (albastru pe hartă), preluat de Hotnews, Digi şi toată pleiada de anti-PSD din media, cu o doamnă cu un copil şi un domn foarte supărat. Doamna, domnul şi reporteriţa se plâng că toate intrările în oraş sunt blocate. Mai mult, domnul spune că „străzile acestea nu sunt trecute ca fiind închise în comunicatul poliţiei”.

Dacă vă veţi uita cu atenţie pe hartă, veţi vedea că toţi oamenii revoltaţi din clip sunt amplasaţi la una dintre cele două intrări în oraş unde poliţia anunţase cu două zile înainte că va fi restricţionată circulaţia, în speţă la intrarea de pe str. Gimnaziului, cealaltă fiind cea de pe Calea Bucureştilor. În continuare, veţi vedea că mai sunt numeroase alte intrări în oraş, nu doar acestea două.

2b) Postare pe Facebook a doamnei medic Ana Camelia Savu de la Unitatea de Primiri Urgenţe din Titu, distribuită de Vlad Voiculescu, alături de un comentariu în care aruncă cu invective care nu îi fac cinste, preluată apoi din nou de toată pleiada de site-uri de ştiri, în care stimata doamnă susţine că se întoarcea acasă de la gardă şi că nu a fost lăsată să ajungă la domiciliu, nici pe la Str. Gimnaziului, nici pe Calea Bucureşti, nici pe Aleea Sinaia, la Podul Mihai Bravu (toate marcate cu verde pe hartă).

Poate că doamna chiar are domiciliul în zona resticţionată şi că a încercat realmente să treacă pe Podul Mihai Bravu, caz în care poliţia a comis un abuz împiedicând-o (nu ar fi de mirare, îmi pare rău pentru disconfort, doamnă!), poate că nu. Mai puţin contează dacă informaţia este adevărată sau falsă, dacă o dai mai mai departe fără nicio verificare şi îi adaugi un titlu bombastic despre „oraşul ocupat”, nu te numeşti jurnalist, ci colportor de zvonuri.

2c) Postare pe Facebook a domnului Paul Mihalache, participant la miting-uri anterioare anti-PSD, a înregistrării video în care un agent de poliţie îl îndrumă politicos pe un şofer, poate chiar respectivul domn (răspunsurile respectivului şofer nu pot fi descrise nici pe departe drept politicoase), să parcheze maşina şi să nu îşi continue călătoria mai departe pentru că accesul pe stradă este restricţionat pentru autovehiculele care nu cunosc o „parolă” instituită în acest sens, pentru a facilita accesul participanţilor la miting.

Din păcate, nu am putut localiza desfăşurarea acestui eveniment. De asemenea, nu îmi este clar dacă la asemenea evenimente există posibilitatea instituirii unei asemenea parole, de către poliţie sau de către organizator. La prima vedere, pare mai degrabă o stupiditate plină de zel, neprevăzută nicăieri, dar nici interzisă undeva în cazul în care comandantul de dispozitiv şi organizatorul consideră această măsură necesară pentru buna desfăşurare a evenimentului. Şi la concertele din pieţele publice în aria delimitată intraţi doar pe bază de bilet, aşa este?

  1. Luni, IPJ Dâmboviţa emite un nou comunicat în care explică cu claritate problema restricţiilor de circulaţie şi cam stângaci instituirea parolei.

Acum puteţi judeca şi dvs. dacă ceea ce a apărut în presă ca „oraş blocat” este informare corectă şi jurnalism obiectiv de calitate sau este o speculare de prost gust a unor decizii stupide ale principalului partid de guvernământ şi a excesului de zel al poliţiei locale.

Să comparăm cu o altă situaţie similară, pentru a vedea că alegerea Târgoviştei de către PSD a fost o prostie şi că prezentarea partizană a evenimentului de către presa potrivnică guvernului şi a opoziţiei este exagerată şi reavoitoare.

De pildă, mitingul PNL desfăşurat la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, sâmbătă, 18 mai, la care au participat tot circa 30000-50000 de oameni. Circulaţia a fost restricţionată între orele 08.00 şi 17.00 cel mai târziu, conform comunicatului Brigăzii de Poliţie Rutieră pe câteva artere din apropierea Pieţei Victoria (citiţi comunicatul şi priviţi harta şi veţi înţelege ce am reprezentat pe hartă).

Miting PNL

Nu s-a ofuscat nimeni că ar fi fost blocat Bucureştiul, nici nu ar fi avut de ce (bravo pentru alegere, PNL!), deşi poate ar fi trebuit să se oţărască măcar puţintel pentru că preşedintele Iohannis a făcut campanie electorală pe faţă pentru un partid politic („PNL are cea mai tare echipă, cu cei mai tari candidați!”), ca şi cu o săptămână înainte la Iaşi, bătându-şi joc de spiritul articolului 84, alin.  1 din Constituţie.

Cât despre o comparaţie largă cu golirea Pieţei Mari din Sibiu, aşa cum îmi sugera prietenul meu, nu se pune problema. La Sibiu a fost golită o piaţă de către organizatorii autohtoni slugarnici pentru gâdilarea orgoliului a 27 de lideri europeni, care puteau să se tragă în poze oriunde altundeva, fără să perturbe viaţa cetăţenilor. În cazul celor două mitinguri discutăm despre adunări politice ale câtorva zeci de mii de cetăţeni, la fel de îndreptăţiţi la pieţele respective ca şi localnicii, chit că au fost aduşi cu chiu cu vai cu autocarele, unii fără să ştie de ce. Un unic punct de asemănare este servilismul din partea organizatorilor: cu oricâte autocare ar fi sosit suporterii PSD la miting, oiricât de prudentă am putea admite că a fost poliţia din Târgovişte, numărul de străzi închise mi se pare prea mare.

Şi uite aşa, dragul meu prieten, mi-am pierdut câteva ore bune ca să verific mai în amănunt desfăşurarea evenimentelor din week-end-ul acesta (ocazie cu care am cercetat puţin şi miting-ul din 5 mai de la la Cluj, al USR-PLUS, la care au participat însă doar 2500-3000 de oameni, în faţa cărora, spre dezamăgirea mea, ditamai fostul comisar european şi premier al României, Dacian Cioloş, a rivalizat cu Ceauşescu şi aniversarea celor 2050 de ani de la formarea statului dac centralizat şi unitar prin declaraţia neinspirată că „de 2.000 de ani hoţia a fost pedepsită în această ţară.”) Nu pentru mine am pierdut atât amar de ceasuri, căci mie doar mi s-a reconfirmat ceea ce intuiam uşor, după ce am observat ani de-a rândul cum merg lucrurile prin ograda noastră săracă şi nemăturată.

Ci pentru tine. Rogu-te dar, data viitoare fă tu exerciţiul ăsta de informare detaliată şi de gândire critică, dacă mai eşti pasionat de politichia şi presa şi justiţia şi instituţiile de forţă carageleşti de la noi, căci eu nu mai am niciun chef.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] şi în social media, de multe ori depăşind chiar limita fake news-ului (un exemplu minor aici), care a condus la o mobilizare masivă a electoratului de […]

Lasă un comentariu