Frustraţi de viaţa lor ternă, furaţi (de multe ori fără să fie pe deplin conştienţi) atât de puternicii din România, cât şi de cei din afară, lipsiţi de cele mai elementare repere politice despre lumea în care trăiesc (deşi mulţi se cred foarte deştepţi), românii s-au înghesuit să celebreze desfăşurarea summit-ului informal al liderilor europeni de la Sibiu, desfăşurat de Ziua Europei, ca pe un eveniment deosebit, dătător de speranţe pentru UE şi sursă de iluminare pentru tenebroasele afaceri interne.

Îmi pare rău că voi dezamăgi multă lume, dar summit-ul a fost o fâsâială.

Tocând de pomană banii europenilor şi mai ales pe cei ai românilor, liderii Europei nu au reuşit decât să producă şi să discute două hârtii fără valoare care repetă platitudini tocite de atâta vehiculare: aşa-zisa declaraţie de la Sibiu şi un prim punctaj pe marginea Agendei Strategice 2019-2024. Mai important, au hotărât să se vadă din nou pe 28 mai, imediat după alegerile europarlamentare, pentru a începe dificila luptă oarbă de împărţire a poziţiilor înalte de la conducerea UE.

Cam atât, pragmatic.

În rest, băi de mulţime pe care doar în state membre înapoiate ca România liderii UE mai pot spera să le obţină în această formulă,  care dau bine în perspectiva aceloraşi alegeri europarlamentare deoarece alimentează firav speranţele iluzorii ale celor care sunt dispuşi să gireze aceleaşi învechite soluţii dezastruoase pentru Europa.

De asemenea, frumoase poze de grup, obţinute însă prin golirea cvasi-totală şi samavolnică a Pieţei Mari, un recunoscut spaţiu public al Sibiului, de oamenii de rând. Nimic nu descrie mai bine realitatea europeană de acum decât fotografia prin care ilustrez acest material, pusă la dispoziţie chiar pe site-ul oficial al Preşedinţiei României: liderii europeni izolaţi de populaţie atunci când nu sunt în campanie, alungând-o prin prezenţa lor din spaţiul public, interesaţi doar să dea bine în pozele şi articolele jurnaliştilor.

O aşa de fidelă reprezentare a realităţii europene de astăzi nu se putea face decât într-un stat ca România, unde bine cunoscuta slugărnicie mioritică a pus totul la dispoziţie pentru reuşita metaforei atât de triste, pentru ca mai apoi să se şi laude cu această realizare tocmai pe site-ul instituţiei prezidenţiale.

138 - Sibiu summit

Sursa foto: Presidency.ro

 

Tags: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] respect faţă de dorinţa unui bun prieten, care îmi sugera că poziţionarea mea dură faţă de summit-ul de la Sibiu de acum o săptămână necesită o poziţionare la fel de dură faţă de restricţionarea circulaţiei în vechea cetate […]

Lasă un comentariu