Preşedinta Partidului Socialist din Germania (SPD), Andrea Nahles, a demisionat duminică în urma rezultatului slab obţinut de formaţiunea ei în alegerile europarlamentare din 26 mai. Demisia pune sub semnul întrebării viitorul actualei coaliţii de guvernare compuse din creştin-democraţii (CDU) Angelei Merkel şi socialişti.

SPD a obţinut doar 15,8% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, fiind depăşit nu doar partenerul de coaliţie CDU (28,9%), ci şi de Verzi, care i-au detronat de pe tradiţionalul loc doi, după ce au strâns 20,5% din preferinţele electoratului.

Înfrângerea de la europarlamentare este pusă de mulţi membri ai partidului pe seama perpetuării Marii Coaliţii de guvernare între cele două partide tradiţionale germane. Există posibilitatea ca aripa potrivnică coaliţiei cu CDU să obţină hegemonia în SPD prin exploatarea valului de nemulţumire provocat de rezultatul dezastruos de la alegeri, caz în care guvernul Angelei Merkel s-ar prăbuşi.

În această situaţie, CDU va fi nevoit să negocieze o alianţă cu Verzii şi liberali sau să continue o guvernare minoritară în Parlament. Dacă niciuna dintre aceste soluţii nu se va dovedi posibilă sau eficientă, alegătorii germani vor fi chemaţi la urne pentru alegeri anticipate.

Sursa: Politico

Sursa foto: Facebook

 

Tags: , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] a fost realizat pe un eşantion de 2000 de persoane luni, marţi şi miercuri, după ce duminică lidera social-democraţilor germani, Andrea Nahles, şi-a anunţat demisia ca urmare a rezultatului foarte slab obţinut la alegerile europarlamentare, doar 15,7%, ceea ce a […]

Lasă un comentariu