Cea mai mare parte a germanilor doresc alegeri anticipate şi încetarea Marii Coaliţii dintre CDU (centru-dreapta) şi SPD (centru-stânga), cele mai influente partide din Germania după cel de-al doilea război mondial, relevă un sondaj al YouGov făcut public joi şi preluat de Die Welt. Preferinţele celor mai mulţi germani merg către un guvern federal de stânga, compus din Verzi, SPD şi Die Linke.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 2000 de persoane luni, marţi şi miercuri, după ce duminică lidera social-democraţilor germani, Andrea Nahles, şi-a anunţat demisia ca urmare a rezultatului foarte slab obţinut la alegerile europarlamentare, doar 15,7%, ceea ce a echivalat cu pierderea locului al doilea în faţa Verzilor care au totalizat 20,5% din preferinţele alegătorilor.

Căderea actualului guvern ar însemna retragerea din viaţa politică a cancelarului Angela Merkel, care părăsise deja funcţia de lider al creştin-democraţilor. Chiar dacă a câştigat scrutinul pentru Parlamentul European, scorul obţinut de CDU este unul slab, de 28,9%.

Doar 27% dintre germani îşi mai doresc ca Marea Coaliţie să rămână la putere, în vreme ce 52% solicită organizarea de alegeri anticipate.

Susţinătorii SPD sunt mult mai entuziaşti decât cei ai CDU faţă de perspectiva anticipatelor, solicitându-le în proporţie de 58%, comparativ cu 36% în rândul simpatizanţilor creştin-democraţilor.

Reînnoirea Marii Coaliţii după eventualele alegeri anticipate mai este dorită de doar 9% dintre votanţi. În schimb, o alianţă de stânga între Verzi, SPD şi Die Linke, care funcţionează deja în unele land-uri germane, este preferată de cei mai mulţi germani – 25% – şi la nivel federal. Alte coaliţii de guvernare agreate de germani sunt aşa-zisa „Coaliţie Jamaica” – CDU, Verzii şi liberalii din FDP (15%) şi o coaliţie duală între CDU şi Verzi (14%).

Câteva sondaje efectuate după alegerile europarlamentare relevă că în cazul anticipatelor Verzii s-ar situa la egalitate cu CDU, cu aproximativ 27%, în vreme ce SPD s-ar clasa alături de formaţiunea de extremă dreaptă AfD cu circa 13% din voturi.

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu