Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a arătat duminică într-o declaraţie semnată împreună cu comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, că a luat notă de deciziile luate cu o zi înainte de Parlamentul din Republica Moldova de numire a unui nou guvern, cu care este gata să colaboreze.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în acordul nostru de asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova.

Având în vedere evoluțiile care au urmat deciziilor luate ieri de către Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeană își reiterează cu fermitate apelul la calm și reținere. Dialogul dintre reprezentanții aleși în mod democratic trebuie să rămână cheia pentru găsirea unei soluții la actuala criză politică”, se arată în declaraţia celor doi înalţi oficiali europeni.

Recunoaşterea de către UE a noului guvern instaurat sâmbătă la Chişinău de cei 61 parlamentari ai PSRM (pro-rus) şi ai Bloculu ACUM (pro-european) se face în ciuda deciziilor Curţii Constituţionale a Republicii Moldova care arătau că Parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie trebuia dizolvat şi că toate noile acte adoptate de deputaţi începând cu ziua de sâmbătă sunt nule. Opoziţia formată din PSRM şi ACUM reclamă controlul Curţii Constituţionale de către fosta putere, reprezentată de PDM, partid condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În vreme ce opoziţia susţin că reprezintă voinţa populară şi că eliberează Republica Moldova, devenită stat capturat sub Plahotniuc, acesta şi PDM acuză dorinţa preşedintelui Igor Dodon şi a socialiştilor, secondaţi din inconştienţă de Blocul ACUM, de a federaliza Republica Moldova şi de a face jocurile Federaţiei Ruse.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu