Interviu/ Laura Veza-Vișan, tânăr ambasador ONE: „Motivaţia eurodeputaţilor în combaterea sărăciei extreme nu este afilierea lor politică, ci simţul egalităţii şi dreptăţii””
Uniunea Europeană își asumă obiective ambițioase privind combaterea sărăciei la nivel global, dar pentru îndeplinirea lor este nevoie ca liderii politici să nu ezite în implementarea tuturor măsurilor solicitate în domeniu. Organizația nonguvernamentală ONE din Belgia a derulat o campanie înaintea alegerilor europarlamentare prin care a convins 336 de candidați să își declare în scris angajamentul față de combaterea sărăciei.
Despre dimensiunile, însemnătatea și urmările acestei campanii a oferit mai multe detalii Laura Veza-Vișan, ambasador de tineret al ONE. Născută și crescută în Mediaș, un mic oraș din Transilvania, ea locuiește acum la Bruxelles și este consultant pentru Comisia Europeană.
Read the English version here.
Europunkt: Ce este campania ONE Vote 2019 şi de ce era nevoie de ea?
Laura Veza-Vișan (L.V.V): Campania ONE Vote 2019 este o ocazie pentru liderii UE de a se exprima public și a se angaja să mențină Europa pe calea către îndeplinirea angajamentelor sale internaționale în materie de dezvoltare. Cu puțin peste un deceniu până la termenul limită pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă din 2030, se exercită presiuni pentru a se asigura că deciziile strategice sunt luate și că investițiile direcționate spre oamenii și locurile țintă, cu problemele cele mai serioase sunt puse în aplicare.
Campania ONE Vote 2019 este un instrument prin care noi, ca cetățeni, îi îndemnăm pe decidenții politici să poziționeze Europa în fruntea luptei pentru a pune capăt sărăciei extreme; și suntem susținuți de alți europeni, dintre care nouă din zece cred că este important să ajutăm oamenii din țările în curs de dezvoltare.
Europunkt: De ce ai ales să te alături campaniei ca tânăr ambasador?
L.V.V.: M-am alăturat acestei inițiative din dorința de a crea un impact, cît de mic, pe o temă care îmi e dragă și anume dezvoltarea durabilă, în special în ceea ce privește educația, ocuparea forței de muncă și antreprenoriatul social în țările în curs de dezvoltare. Călătorind în Asia de Sud-Est am învățat mai multe despre provocările sociale și de mediu cu care se confruntă acești oameni și am realizat că societățile noastre au puterea, cunoștințele și resursele pentru a elimina sărăcia extremă, a oferi o educație de calitate tuturor și competențele necesare pentru o viață demnă, a oferi servicii medicale mai bune, a combate inegalitățile de gen și a se asigura că toți oamenii își valorifică potențialul uman. Ceea ce lipsește însă este justiția socială și echilibrarea forțelor la nivel global.
Sunt convinsă că dacă mai mulți tineri vor vorbi și vor acționa în favoarea chestiunilor apropiate inimii lor și vor încerca să găsească soluții la problemele din comunitățile lor, am trăi într-un mod mai sustenabil, am reuși să schimbăm status-quo-ul existent și am influența mult mai eficient factorii de decizie politică și nu numai. Programul ONE pentru ambasadorii de tineret mi-a permis să mă alătur tinerilor din toată Europa care împărtășesc aceleași valori, speranțe și mai ales aceeași viziune asupra viitorului nostru comun. Acționând împreună, suntem mai puternici în a modela politicile publice necesare, în a-i ține responsabili pe politicienii noștri și în a spori nivelul de conștientizarea generală asupra sărăciei și inegalității, fie ea în țările în curs de dezvoltare sau în Europa.
Europunkt: Ce a presupus activitatea ta din postura de tânăr ambasador?
L.V.V.: Ambasadorii pentru tineret sunt un grup de peste 300 de voluntari care conduc campaniile ONE în întreaga Europă. În contextul campaniei ONE Vote 2019, împreună cu colegii mei voluntari din Belgia, am avut sarcina de a obține semnăturile și angajamentul candidaților la Parlamentul European atât a celor belgieni, cât și a altor candidați europeni, inclusiv români. Am folosit toate modalitățile de a comunica cu candidații – de la twitter, contact telefonic și trimiterea de e-mailuri, la întâlniri față în față cu aceștia în Parlamentul European de la Bruxelles, cât și adresarea de întrebări la dezbateri și evenimente publice – pe scurt, ne-am asigurat că vocile noastre au fost auzite, chiar și de spitzenkandidaten precum Manfred Weber, Frans Timmermans și Margrethe Vestager care au semnat angajamentul ONE VOTE 2019.
Europunkt: Care au fost rezultatele generale ale acestei campanii până în prezent?
L.V.V.: În perioada premergătoare alegerilor pentru Parlamentul European, am văzut că ceea ce îi motivează pe candidați să-și acorde sprijinul pentru a pune capăt sărăciei extreme nu este afilierea lor politică, ci mai degrabă simțul dreptății și al egalității. Am obținut sprijin din partea a 336 de candidați de vârf din întregul spectru politic și din 21 de țări. 156 dintre acești semnatari au fost aleși membri ai Parlamentului European. Dacă acest grup ar forma un grup politic, acesta ar fii cel de-al doilea cel mai mare grup politic după Partidul Popular European.
Europunkt: Consultând lista celor 336 candidaţi pentru Parlamentul European care au semnat angajamentul propus de ONE, observ un număr infim de membri ai unor partide catalogate drept eurosceptice sau populiste. Sunt incompatibile obiectivele voastre cu agenda partidelor eurosceptice şi populiste? Întreb pentru că, de exemplu, noua stea a populiştilor europeni, vice-prim-ministrul italian Matteo Salvini, a repetat în numeroase rânduri că doreşte sporirea investiţiilor în Africa pentru a diminua fluxul de imigranţi din Mediterana.
L.V.V.: Angajamentul meu ca Ambasador de tineret ONE este unul apolitic. Ne-am adresat candidaților la alegerile europarlamentare ca indivizi, oferindu-le posibilitatea să se alăture luptei noastre pentru a pune capăt sărăciei extreme prin semnarea angajamentului nostru și susținerea recomandărilor noastre politice. Credem că lupta împotriva sărăciei extreme este un obiectiv care depășește orientarea politică. Cu toate acestea, ajutorul pentru dezvoltare trebuie să respecte demnitatea și egalitatea oamenilor. Considerăm că ajutorul pentru dezvoltare al UE trebuie să se axeze pe eradicarea sărăciei prin investiții în sănătate, educație și împuternicirea economică a persoanelor care au nevoie cel mai mult de acestea, așa că salutăm toți semnatarii care respectă aceste principii, indiferent de afinitatea lor politică.
Europunkt: Acum că alegerile s-au încheiat, v-aţi propus să continuaţi iniţiativa şi în rândul europarlamentarilor aleşi, mai ales că până în prezent campania s-a concentrat asupra candidaţilor din Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Italia şi Irlanda? În România, am observat că singurul europarlamentar care a semnat angajamentul este Siegfried Mureşan.
În prima fază a campaniei, ne-am concentrat pe țările în care am avut programe naționale de voluntariat. Am făcut tot ce ne stă în putință pentru a atrage candidații din alte țări, dar a fost o provocare fără o prezență locală. Acum că alegerile s-au terminat, este un joc complet diferit, iar deputații nou-aleși ai Parlamentului European vor fi aproape de noi în noile lor birouri aici, la Bruxelles. Suntem absolut interesați să obținem sprijinul noilor deputați europeni, în special al celor din țările pe care nu le-am putut aborda datorită distanței. Ne vom concentra eforturile mai ales asupra celor care sunt poziționați strategic pe subiectele noastre de interes, de exemplu acei deputați care participă în comitetele cheie ale Parlamentului.
Grupul europarlamentarilor români este interesant pentru noi, pentru că în Parlament există multe figuri noi, iar pe mulți dintre ei îi considerăm ca fiind potențiali aliați. Acest lucru ne bucură foarte mult!
Europunkt: Deşi Parlamentul European este una dintre cele mai progresive instituţii europene, influenţa pe care o are asupra marilor decizii europene este redusă, fiind împărţită cu Comisia şi Consiliul. Aveţi cumva de gând să extindeţi campania şi la noii comisari care vor fi învestiţi acest an? Dar la şefii de state şi de guverne, membrii ai Consiliului, în afara preşedintelui român Klaus Iohannis?
L.V.V.: Absolut – acum că alegerile europarlamentare au trecut, ne concentrăm pe cei care vor face parte din noua Comisie și îi vom solicita, de asemenea, să își exprime angajamentele. Urmărim îndeaproape aceste evoluții. Vom continua apoi să obținem angajamentele și altor lideri a căror susținere ar fi folositoare pentru munca noastră – acest lucru include, desigur, și șefii de stat și guverne.
Europunkt: Cum poate ajuta cineva din România în noile demersuri de continuare a campaniei?
L.V.V.: Prin participarea la activitățile și inițiativele noastre viitoare (găsite la adresa https://www.one.org/onevote2019), prin răspândirea mesajelor noastre prin intermediul rețelelor sociale și creșterea gradului de conștientizare a acestor probleme în discuțiile cu prietenii și familia.
Interviu realizat de Liviu Iancu.
1 comentariu
[…] Citeşte varianta în limba română aici. […]