În urmă cu douăzeci de ani, ar fi părut de neconceput pentru un european bogat să îşi procure un yacht de lux altundeva decât din Franţa sau Italia. În prezent însă, peste 60% din exporturile de yacht-uri din Europa pleacă din nordul Poloniei, de la producătorii din Gdansk şi Gdynia.

Circa 95% din producţia de yacht-uri poloneze merge la export, aducând în ţară peste 1 miliard de zloţi în 2017. Această industrie poloneză a crescut într-un ritm susţinut de circa 10% pe an începând cu 2009, astfel încât în prezent numai exporturile către Norvegia şi Franţa, cele mai importante destinaţii ale yacht-urilor fabricate la Gdansk şi Gdynia, produc anual peste 100 milioane de euro.

Expansiunea producţiei poloneze de yacht-uri a atras atenţia concurenţilor şi investitorilor din Vestul Europei. În 2018, Delphia, o companie poloneză de profil cu 700 de angajaţi, vânzări de 30 de milioane de euro şi peste 25000 de yacht-uri şi alte ambarcaţiuni similare comercializate începând din 1990, a fost cumpărată de grupul francez Beneteau, unul dintre giganţii mondiali în domeniu.

Principala provocare cu care se confruntă această profitabilă ramură a industriei poloneze, care deja foloseşte în prezent peste 40000 de oameni, este lipsa forţei adiţionale de muncă, din cauza migraţiei populaţiei către Vestul Europei. Pentru a suplini lipsa personalului calificat, antreprenorii polonezi recurg tot mai des la forţă de muncă atrasă din Ucraina şi Belarus.

Surse: The First News, Reuters, Euronews

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu