Noul ministru de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a solicitat Uniunii Europene să renunţe la clauza de salvgardare privind graniţa irlandeză, pentru a se ajunge la un acord privind Brexit-ul. În caz contrar, Raab consideră că va fi vinovată de despărţirea fără acord UE cea „încăpăţânată”, relatează Reuters.

Raab a mai precizat că deşi noul guvern britanic din care face parte doreşte să încheie un acord cu UE, nu este îngrijorat de ieşirea din Uniune fără nicio înţelegere întrucât aceasta va putea fi negociată în condiţii mai bune cu Bruxelles-ul după Brexit.

Şeful diplomaţiei britanice a subliniat că prioritatea executivului condus de Boris Johnson este respectarea mandatului popular acordat la referendumul din 2016 pentru ieşirea din UE.

“Cred că ceea ce vor oamenii vor să afle este asigurarea în prim rând că vom produce Brexit-ul până la sfârşitul lui octombrie … În al doilea rând, deşi vrem un acord bun cu partenerii şi prietenii noştri din UE, trebuie să abolim clauza nedemocratică de salvgardare („backstop”). Vom depune toate eforturile pentru un acord, dar UE trebuie să schimbe”, a spus Raab.

“Dacă nu o va face, este incredibil de imporant că noi suntem pregătiţi pentru toate eventualităţile”, a mai precizat ministrul britanic de externe.

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu